Ook in de landelijke provincies veel opties om je elektrische auto op te laden

17.04.2025 Sjoerd Rispens

Ook in de landelijke provincies veel opties om je elektrische auto op te laden

In de omgeving van de Randstad en daarbuiten zijn over het algemeen altijd wel genoeg laadpunten voor elektrische auto’s te vinden. Ook hebben veel mensen een private laadpaal voor de deur. In de Randstad zijn meer elektrische auto’s dan op het platteland. Maar uit cijfers blijkt dat het aantal laadpunten in de plattelandsprovincies een grote inhaalslag heeft gemaakt. De afgelopen jaren was dit juist nog een probleem.

De voortgangsrapportage van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), die vorig jaar gepubliceerd werd, laat een groei in de in het aantal laadpunten zien. In 2023 waren er 500.000 laadpunten in Nederland, vorig jaar steeg dat naar zo’n 610.000. Tegelijkertijd is het aantal elektrische voertuigen gegroeid waardoor het aantal voertuigen per laadpunt licht steeg.

De samenwerking tussen rijk, regio en netbeheerder is effectief gebleken en verder geprofessionaliseerd. Dit heeft zich geuit in een hernieuwde samenwerking tot en met 2030. In deze hernieuwde samenwerking is de focus verschoven naar het verdichten van het netwerk van publieke laadpunten voor personenvervoer.

Ook is er meer aandacht voor het realiseren van een landelijk dekkend laadnetwerk voor alle typen elektrische modaliteiten door de uitbreiding en optimalisatie van het publiek toegankelijke en private laadnetwerk.

De Vereniging Elektrische Rijders ziet ook een positieve groei in het aantal laadpunten in de meer landelijke provincies. In iedere provincie is groei te zien, wijst een onderzoek uit 2023 van hen uit. “De provincies Limburg, Drenthe en Overijssel vielen het meest op. In Limburg verdubbelde het aantal laadpunten. In Overijssel staan veel auto’s geregistreerd, maar is het aantal publieke laadpunten met 2327 reguliere en 205 snelladers indrukwekkend.”

“Hoewel in Drenthe de absolute aantallen kleiner zijn, worden daar ook grote stappen gezet. Er is nu 1 publiek laadpunt per 376 personenauto’s. Dat was tijdens een eerdere meting van ons met 787 nog meer dan het dubbele.”

Lees ook: Solar365 - App SimplePark brengt puntje bij (laad)paal

Laadpunten die nog geplaatst moeten worden
Het plaatsingstempo van de laadinfrastructuur is de afgelopen jaren eveneens gestegen. Door grotere aantallen kan er vaak efficiënter worden gewerkt en gemeenten en netbeheerders hebben hun werkwijzen aangepast zodat plaatsing sneller kan gaan. Voor 2019 werden er gemiddeld rond de 400 laadpunten per maand geplaatst. Sindsdien ligt het plaatsingstempo flink hoger.

Van 800 laadpunten per maand in 2019, tot 1.500 in 2022 en in 2023 een toename tot ruim 1.900 per maand. De toename geldt voor elke regio, behalve de vier grootste steden van het land: Amsterdam Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De lichte afname daar is deels te verklaren doordat er laadpunten in voorraad staan die nog geplaatst moeten worden.

Dat zijn laadpunten waarvoor al een verkeersbesluit is doorlopen en die alleen nog geïnstalleerd moeten worden. Tekorten in uitvoeringscapaciteit bij de netbeheerder en installateurs hebben gezorgd voor deze vertraging.

Nederland als Europese leider
In vergelijking met Europa doet Nederland heeft Nederlands zelfs een leidende positie op het vlak van het aantal laadpalen, zo berekende EV Charging. Nederland springt eruit als Europees leider op het gebied van laadinfrastructuur, met 10,04 laadpunten per 1.000 inwoners, het hoogste aandeel in Europa. België (6,54) en IJsland (6,48) volgen, terwijl Duitsland, ondanks zijn grote markt, slechts 1,89 laadpunten per 1.000 inwoners telt. Nederland leidt ook qua aantal laadpunten per kilometer snelweg, met 66, wat het volgens de analyse van EV Charging het meest toegankelijke land voor EV-laden maakt.

Kijken we naar absolute aantallen, dan installeerde Duitsland de meeste nieuwe laadpunten in 2024 (39.436), waaronder 12.566 DC-snelladers. Toch blijft Nederland het land met het hoogste totale aantal geïnstalleerde laadpunten (183.000), vóór Duitsland (159.958) en Frankrijk (155.931). Wat betreft het totale laadvermogen staat Duitsland aan kop met 6 gigawatt, terwijl Noorwegen de lijst aanvoert in capaciteit per 1.000 inwoners (431 kilowatt).

De NAL plaatst wel een belangrijke kanttekening bij de positieve cijfers. De komende jaren is er een grote versnelling nodig om het netwerk van laadpalen dekkend te houden voor Nederland. “Het tempo moet de komende jaren fors omhoog om de verwachte groei van elektrisch vervoer de komende periode bij te houden”, aldus Gerben-Jan Gerbrandy, voorzitter van de NAL. “Naast uitbreiding van het aantal laadpunten is het slimmer benutten van de capaciteit van het netwerk van cruciaal belang, om te voorkomen dat we achterop raken.”