App SimplePark brengt puntje bij (laad)paal
22.01.2025 Sjoerd Rispens

Laadpalen voor de elektrische auto’s zijn normaal geworden in het straatbeeld. Toch zoeken mensen nog regelmatig naar een parkeerplek met laadpaal die vrij is, zeker wanneer je niet je eigen oprit hebt. Lucas Castelein, ICT-student aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven, bedacht daar samen met een medestudent een oplossing voor. De app SimplePark, waarmee mensen hun laadpaal kunnen verhuren. Het moet de parkeerdruk ook verlichten.
“SimplePark is als een studieproject begonnen met een compagnon van mij, inmiddels is het een bedrijf dat we met drie man runnen”, vertelt Castelein. “We hebben twee doelen met dit project. We willen er geld mee verdienen, anders kunnen we het niet voortzetten. Maar we willen de samenleving met SimplePark ook wat duurzamer maken. Door het opladen van auto’s meer te verdelen over de dag met zonne-energie kunnen we het stroomnet wat ontlasten.”
Castelein stond afgelopen oktober in de finale van de Meest Innovatieve Student. Hij legde het af tegen Justin van Den Hurk, die won met het FABBS-project. Desondanks heeft de finaleplek het project veel gebracht. “Ik heb daardoor gesprekken gehad die tot andere inzichten en keuzes hebben geleidt. We hebben ook met gemeenten gesproken om te kijken of er bruggen kunnen worden gebouwd. Die waren eerder niet geïnteresseerd.”
Potentiele obstakels
Hoe werkt SimplePark precies? “Simplepark is een soort online marktplaats dat een match probeert te creëren tussen de huurder, iemand die een laadpaal zoekt en de verhuurder, iemand die zijn oprit verhuurt. Het is net als Airbnb maar dan met parkeerplaatsen. Veel van de opritten worden overdag toch niet gebruikt. Met de laadpalen voegen we een duurzaam element toe, maar de app is in de basis voor iedereen bedoeld. Je kan de app ook voor regulier parkeren gebruiken.”
“Een vriend van mij heeft een elektrische auto en woont in een appartement”, schetst Castelein. “Hij woont in een wijk met vier laadpalen, maar die zijn als hij terugkomt van zijn werk altijd bezet. Dan moet je naar alternatieven zoeken, bijvoorbeeld de auto de volgende ochtend voor werk opladen langs de snelweg. Maar dan zit je ook een half uur niks te doen en moet je eerder opstaan. Die problemen ervaren mensen vaker.”
Een van de potentiële obstakels voor SimplePark is de welwillendheid van mensen om hun oprit en laadpaal te verhuren. “Dat hebben we in de onderzoeksfase van ons project geprobeerd te achterhalen”, zegt Castelein. “Uit de gesprekken die we voerden kwam naar voren dat heel veel mensen enthousiast zijn over het idee. Als puntje bij paaltje komt is het wel de vraag of mensen dit echt willen en gaan doen.”
“Er zitten andere haken en ogen aan dit verhaal”, gaat de student verder. “Mensen moeten een oprit hebben, maar het moet ook op een plek zijn waar het lastig is om te parkeren. Maar dit concept is in Amerika en Engeland al uitgevoerd en het heeft daar succes. En ja, dat zijn landen met een andere infrastructuur, maar het werkt daar wel. We hebben ook al gedeelde scooters en auto’s, dus waarom zou dit niet kunnen?”
Voordelen en toestemming
Voorzover de projectleiders weten is een soortgelijk idee als SimplePark al vier keer geprobeerd in te voeren in Nederland, maar werd dat om verschillende redenen geen succes. “Wat het in ons geval anders en voordeliger maakt is dat wij studenten zijn en dit gratis doen, tussen haakjes. Alles is in-house, zogezegd, waardoor het veel goedkoper is uit te voeren."
“Wij zetten het straks gratis in de app store. Een groot deel van het voortraject kunnen wij relatief makkelijk uitvoeren. We weten uit ons onderzoek dat dit idee leeft, nu de uitvoering nog.” De app is nog niet te downloaden. De projectleiders zijn momenteel de laatste juridische zaken aan het regelen. Zodra de app beschikbaar is, is alles wat betreft opritverhuur inbegrepen, en de laadpalen komen een paar maanden later.
De projectleiders hebben geen toestemming nodig van gemeenten om Simplepark uit te rollen, maar ze zoeken wel contact. “We hebben ons duurzaamheidsdoel bij meerdere gemeenten in het land kenbaar gemaakt. De gemeente Doetinchem is met een pilot bezig om de parkeerdruk in de stad te verlagen. Wij kunnen hen dan een oplossing bieden. Daarnaast hebben gemeenten data die wij nodig hebben en vice versa, denk aan welk type gebouw welke parkeerplek heeft.”
De kans bestaat altijd dat de app geen succes wordt, weet Castelein. “Dan ga ik blij en gemotiveerd door naar het volgende project. Het gaat mij er niet volledig om of iets een succes wordt, maar om de kennis die je gaandeweg op doet. Als ik kijk naar wat ik in het afgelopen jaar met dit project allemaal geleerd heb is dat heel waardevol.”