Meer transparantie noodzakelijk bij investeringsplannen netbeheerders volgens ACM

10.04.2024 Gijs de Koning

Meer transparantie noodzakelijk bij investeringsplannen netbeheerders volgens ACM
©Netbeheer Nederland

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) keurt de investeringsplannen van Enexis, Liander, Stedin en Tennet voor het elektriciteits- en gasnet goed met kanttekening dat er meer transparantie over de gemaakte kosten moet worden aangebracht.

Elke twee jaar presenteren de netbeheerders plannen om het net in Nederland te verbeteren. Door de elektrificering loopt de vraag naar uitbreiding van het net steeds hoger op. Daarom is het belangrijk dat de netbeheerders blijven investering in het verzwaren van het net. Tot en met 2026 lopen de investeringen op tot 8 miljard euro per jaar meldt Netbeheer Nederland.  

De ACM heeft afspraken gemaakt met de netbeheerder over een verbetertraject voor de investeringsplannen. De netbeheerders moeten duidelijk en transparant zijn over de keuzes die ze maken voor het uitvoeren van projecten. “Het probleem van congestie op de elektriciteitsnetten wordt steeds nijpender. Het is daarom voor afnemers en alle andere betrokkenen belangrijk om te weten welke projecten wanneer uitgevoerd worden en waarom. Daarom is het goed dat netbeheerders met een verbeterplan komen. De ACM zal de voortgang strak monitoren” legt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM, uit.

Op 17 april worden de investeringsplannen van de netbeheerders gepubliceerd. Uiterlijk 1 september moeten Enexis, Liander, Stedin en Tennet een verbeterplan met concrete mijlpalen aan de ACM presenteren.