Meyer Burger sluit zonnepaneelfabriek definitief na afwijzing staatssteun

27.03.2024 Julian Wettengel

Meyer Burger sluit zonnepaneelfabriek definitief na afwijzing staatssteun

De Zwitserse fabrikant Meyer Burger heeft de sluiting van zijn zonnepanelenfabriek in de Oost-Duitse deelstaat Saksen definitief gemaakt, nadat het duidelijk werd dat het onwaarschijnlijk is dat de federale overheid verdere staatssteunregelingen zal invoeren, dat meldt de Duitse publieke omroep MDR. De ongeveer vijfhonderd werknemers ontvingen hun opzegging op 26 maart.

Meyer Burger heeft de definitieve beslissing genomen om door te gaan met de geplande sluiting als reactie op berichten dat de Duitse minister van Financiën Christian Lindner en zijn partij Vrije Democraten (FDP) de introductie van een zogenaamde veerkrachtbonus hebben afgewezen, daarbij zou er een door de overheid gedekte korting voor in Duitsland geproduceerde zonnepanelen komen. Het bedrijf zegt geen hoop op steun meer te hebben.

Meyer Burger had het aanstaande besluit in februari al aangekondigd, waarbij “ernstige marktverstoring” door Chinese concurrenten en betere investeringsomstandigheden in de VS als de belangrijkste redenen werden genoemd. Sinds half maart ligt de productie al stil. Hoewel de vraag naar zonne-energiesystemen sterker is dan ooit, heeft het aanbod van goedkopere Chinese PV-modules ervoor gezorgd dat de prijzen zijn gedaald.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.