Minister Jetten belooft extra investeringen in net en wil vergunningsproces versnellen

05.10.2022 | Nieuws Jan de Wit

Minister Jetten belooft extra investeringen in net en wil vergunningsproces versnellen

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, wil gaan ingrijpen op de ontwikkeling van het elektriciteitsnet, dat zei hij in het programma Nieuwsuur. Er komen extra investeringen en Jetten wil het verlenen van vergunningen versnellen. Hij herhaalde wat hij onlangs ook in een energiedebat zei, dat het net en de netcongestie naast de energiecrisis zijn grootste “hoofdpijndossier” is.

Dinsdag waarschuwden de netbeheerders ook al in Nieuwsuur dat zonder ingrijpende maatregelen, bedrijven soms nog jaren zullen moeten wachten voordat zij meer elektriciteit of überhaupt een aansluiting kunnen krijgen.

Waar bijvoorbeeld Liander eerder nog uitging van een stijgende elektriciteitsvraag van 30 procent over tien jaar, denkt de netbeheerder nu dat elektriciteitsvraag met zo’n 50 procent zal stijgen.

"We zien nu vaak bij grote energie-infraprojecten dat de voorbereiding veel te lang duurt. Er gaan jaren overheen om vergunningen te regelen en grond aan te kopen voordat er überhaupt een schop in de grond staat", aldus Jetten. CE Delft presenteerde recent nog een onderzoek, in opdracht van Natuur & Milieu, dat een CO2-vrije elektriciteitssysteem in 2035 alleen mogelijk is met nieuw beleid.

Lees ook: CE Delft: ‘100 procent CO2-vrije elektriciteit in 2035 kan alleen met nieuw beleid’

Om het tempo te verhogen wil hij vaker de vergunningverlening overnemen van gemeenten en provincies. Ook zei hij al op Prinsjesdag dat het kabinet een half miljard euro extra zal investeren in netbeheerder Stedin.

Lees ook: Jetten zegt ontwikkeling Routekaart Energieopslag toe

De snel stijgende (groene) elektriciteitsvraag en -aanbod is volgens Jetten “een dubbel succes” van de energietransitie. Hij wil de komende jaren daarom ook meer in gaan zetten om het verslimmen van het energiesysteem, bijvoorbeeld met energieopslag. Zo kan het hernieuwbare aanbod maximaal worden benut.

Rob Jettenministerie voor Klimaat en EnergieElektriciteitsnetinvesteringenvergunningenenergiedebatnetcongestieenergiecrisiselektriciteitsvraagelektriciteitsaanbodelektriciteitsaansluitingslim energiesysteemenergieopslagenergietransitieCE Delftonderzoek Natuur & MilieuCO2-vrije elektriciteitssector

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu