NASA-capsule gebruikt Nederlandse zonnepanelen

09.10.2020 Joyce Beuken

NASA-capsule gebruikt Nederlandse zonnepanelen

Een maancapsule van NASA die volgend jaar een onbemande testvlucht gaat maken, zal dit met behulp van Nederlandse zonnepanelen doen. De panelen die in Nederland gemaakt zijn, zijn deze week geïnstalleerd in de Verenigde Staten, meldt BNR nieuwsradio.

Rob van Hassel, zonnepanelen-expert bij Airbus Nederland, vertelt meer over de bijzondere ontwikkeling. “In feite werkt het niet anders dan zonnepanelen op je dak. Er valt zonlicht op en daarmee kunnen ze elektrisch vermogen leveren.” De opgewekte stroom van de ruimtecapsule wordt gebruikt om de temperatuur in de capsule op peil te houden en om alle systemen mee te bedienen.

Bestand tegen extreme omstandigheden

De panelen die mee de ruimte in gaan moeten uiteraard wel iets bestendiger zijn dan de panelen die wij hier op het dak hebben liggen. 'De temperaturen zijn er heel anders', stelt Van Hassel. 'Elke anderhalf uur maakt de capsule een rondje om de aarde. Dan ga je van temperaturen van -100 naar +100 en bij de maan is het nog kouder.' Dat is niet het enige obstakel voor de panelen. 'Verder zit je buiten de dampkring en heb je last van ultraviolet licht. Op aarde verkleuren hooguit je gordijnen, maar daar gaat het harder en je hebt radioactieve straling.'

Het is niet de eerste samenwerking tussen Airbus Nederland en NASA, die eerder de koppen bij elkaar staken voor andere buitenaardse missies.