Nederland onofficieel wereldkampioen zonnestroom, passeert Australië

27.11.2023 Brendan Hadden

Nederland onofficieel wereldkampioen zonnestroom, passeert Australië

Volgens energie-expert Martien Visser is Nederland Australië voorbij gegaan als het land met het meeste opgestelde vermogen aan zonnepanelen per inwoner, meldt hij op X. De voorlopige cijfers heeft Visser van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA).

Nederland stond al langere tijd bovenaan in Europa wat betreft het opgestelde vermogen aan zonnepanelen per inwoner, maar zou nu dus ook wereldwijd de lijst aanvoeren. In Europa waren in 2022 de landen met het meeste opgestelde vermogen per inwoner na Nederland respectievelijk Duitsland, Denemarken en België.

Visser merkt op dat de nieuwe positie van Nederland bovenaan de wereldranglijst te danken is aan de “ongeëvenaarde groei” hier. De eerste helft van 2023 was dan ook een van de meest succesvolle periodes voor de Nederlandse zonnestroomsector ooit, met een nieuw opgesteld vermogen van 2812 megawattpiek (bijna 60 procent van het geïnstalleerde vermogen in 2022).

Een opsteker (met kanttekeningen)
Goed om op te merken is dat het nog om onofficiële cijfers gaat. Visser noemt dat de cijfers voor Nederland van 1 juli zijn, die voor Australië van 30 september. Voor het totale opgestelde vermogen loopt Australië nog voor, aangezien het met 25,7 miljoen inwoners iets groter is dan Nederland (17,9 miljoen) qua inwonertal. Ook qua productie loopt Australië nog ver voor: Visser merkt op dat Australië per wattpiek 50 procent meer zonnestroom produceert dan in Nederland. Dit is grotendeels te danken aan de hoeveelheid zon die ze in dat land krijgen.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie Olof van der Gaag noemt het in een reactie op LinkedIn “een opsteker (…) voor iedereen met een groen hart (en voorkeur voor meer energie-onafhankelijkheid)”.