Nederlandse zonnepanelenfabrikant EXASUN vraagt faillissement aan

22.01.2024 Evelien Schreurs

Nederlandse zonnepanelenfabrikant EXASUN vraagt faillissement aan
©Exasun

Zonnepanelenfabrikant Exasun heeft afgelopen vrijdag een faillissement aangevraagd. De huidige Europese marktcondities zijn voor het bedrijf te slecht geworden om de ontwikkeling en productie van zonnepanelen te kunnen voortzetten.

Het afgelopen jaar heeft Exasun haar verkoopprijzen met meer dan 50 procent moeten laten dalen. Het bedrijf werkte met negatieve marges om te kunnen blijven concurreren op de Europese markt die kampt met een overschot aan zonnepanelen. Daarnaast was er een krimp in de bouw van nieuwbouwwoningen in Europa, de belangrijkste afzetmarkt van Exasun. Ondanks de subsidie die het bedrijf ontving van het Nationaal Groeifonds, kon het niet op tegen de bijzonder lage prijzen van Chinese zonnepanelen.

Exasun is de oudste zonnepanelenproducent van Nederland, en houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen en produceren van circulaire gebouw-geïntegreerde zonnepanelen, zoals in-dak-panelen. Het bedrijf laat weten in de komende periode te onderzoeken of haar kennis en producten op een andere manier kunnen worden ingezet in Nederland en Europa.