Net-Zero Industry Act goedgekeurd door Europees Parlement

26.04.2024 Jan de Wit

Net-Zero Industry Act goedgekeurd door Europees Parlement
©SolarPower Europe

Leden van het Europees Parlement hebben de Net-Zero Industry Act definitief goedgekeurd. Het is voor de nationale lidstaten nu zaak om de wet nu zo snel mogelijk te implementeren. De Net-Zero Industry Act is het belangrijkste antwoord van de Europese Unie op de sterke steun van de VS, China en India voor hun eigen industrie in de afgelopen jaren. Ook de Europese zonne-energiesector voelt de gevolgen hiervan sterk.

Dankzij de Net-Zero Industry Act krijgen de EU-lidstaten bijvoorbeeld de mogelijkheid om bedrijven te belonen op basis van niet-prijscriteria, zoals duurzaamheid of internationale concurrentiekracht, bij overheidsopdrachten en delen van energieveilingen. Eerder waren dit soort praktijken verboden door Europese staatssteunregels.

“Het belang van de Net-Zero Industry Act kan niet worden onderschat en wordt gedemonstreerd door de snelle onderhandelingen en sluiting ervan – er worden maar weinig EU-wetten binnen een jaar ingevoerd en overeengekomen”, stelt Dries Acke, deputy CEO van SolarPower Europe.

“De implementatie van de Net-Zero Industry Act moet nu net zo snel gaan als de adoptie ervan. Het is een essentieel onderdeel van de industriële strategiepuzzel, die de zichtbaarheid van de afname van zonne-energie in de EU op dit kritieke moment aanzienlijk zal verbeteren.”