Netbeheer Nederland vraagt om spoedpakket wet- en regelgeving

23.06.2022 Jan de Wit

Netbeheer Nederland vraagt om spoedpakket wet- en regelgeving

Netbeheer Nederland pleit voor een landelijke aanpak met een spoedpakket aan maatregelen. Hiermee moet er versneld ruimte op het net beschikbaar en verkorte doorlooptijden van ruimtelijke procedures komen. “Om meer ruimte te geven aan snelle uitbreiding van het energiesysteem en de klimaatsprint te halen, is krachtig ingrijpen van de overheid noodzakelijk”, concludeert Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland.

Een spoedpakket wet- en regelgeving is nodig volgens de netbeheerders vanwege de steeds ingrijpender wordende netcongestie. Zo werd er twee weken geleden nog een voorlopige stop afgekondigd voor nieuwe grootverbruikers in de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Netbeheer Nederland wil daarom in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten invulling geven aan deze wet- en regelgeving voor sterk verkorte doorlooptijden voor uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Er is meer nodig
Het spoedpakket moet ervoor zorgen dat de benuttingsgraad van het net vergroot wordt, terwijl betrouwbaarheid en leveringszekerheid gewaarborgd blijven. Netbeheer Nederland wil daarom wet- en regelgeving die pas na 2022 bekrachtigd en geïmplementeerd zou worden, naar voren halen om er nu al mee aan de slag te kunnen.

Het gaat dan om nieuwe maatregelen voor grootschalige opslag, andere nettarieven om het efficiënter te benutten met prijsprikkels en het versneld behandelen van de afbouw van de salderingsregeling in de Tweede Kamer.

Voor het maximaal verkorten van de doorlooptijden voor ruimtelijke inpassing van de energie-infrastructuur heeft Netbeheer Nederland ook verschillende voorstellen uitgedacht. Daaronder zijn het opnemen van de energie-infrastructuur in het provinciaal en gemeentelijk omgevingsbeleid, duidelijker aanwijzen van bevoegd gezag per project, het opzetten van een flexpool van stedenbouwkundigen en procesmanagers, standaardisering voor ontwerp van stations, milieuwetgeving én omgevingswaarden, en het aanwijzen van prioriteitsgebieden.

Lees ook: Netbeheer Nederland: ’55 procent CO2-reductie niet haalbaar zonder extra ingegrepen’

Zo Nederland investeert jaarlijks alleen al ongeveer 3 miljard euro in de energienetten. Dit loopt op tot ruim 100 miljard euro in 2050. Daarnaast presenteerde een brede coalitie van veertien partijen – ondernemers, overheden en netbeheerders – begin dit jaar aan Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, het actieplan Samen sneller het net op. Uit een recente quickscan bleek echter dat dit niet genoeg is.