Netbeheerder vraagt om elektrische auto’s niet meer op te laden tussen 16:00 en 21:00 uur

27.02.2024 Evelien Schreurs

Netbeheerder vraagt om elektrische auto’s niet meer op te laden tussen 16:00 en 21:00 uur
©CityCharge

Om tijdens piekmomenten wat ruimte op het net vrij te maken, roept netbeheerder Stedin op om openbare laadpalen tussen 16:00 en 21:00 uur uit te zetten. Tussen die tijden zou het elektriciteitsnet overbelast zijn. Dat bericht de NOS.

Door de laadpalen op bepaalde tijden uit te zetten, zou er ruimte vrij komen op het elektriciteitsnet. Met die ruimte wil Stedin bedrijven, nieuwbouwwoningen en scholen die op de wachtlijst staan aansluiten op het net. Volgens de netbeheerder zou voor iedere laadpaal die tijdens de piek uit staat, een woning kunnen worden aangesloten op het net.

Volgens onderzoek van ElaadNL wordt de helft van de elektrische auto’s aan de laadpaal aangesloten bij thuiskomst en de volgende ochtend weer ontkoppeld. Voor die gebruikers zou het dus niet uitmaken om de auto later op de avond of ’s nachts op te laden.

Naar schatting worden er in Nederland een half miljoen elektrische auto’s thuis opgeladen. Het niet verplicht om een particuliere laadpaal te registreren. Het is, mede daardoor, ook niet mogelijk om af te dwingen dat mensen hun laadpaal alleen buiten de avondpiek gebruiken. Opladen buiten die piek, zou wel financieel aantrekkelijker gemaakt kunnen worden door energiebedrijven en netbeheerders.

Er worden al proeven gedaan waarin openbare laadpalen tussen het eind van de middag en begin van de avond minder vermogen krijgen. Volgens Stedin is dat niet genoeg, zij verwachten namelijk dat in grote steden 20 procent van de capaciteit van het stroomnet naar het laden van elektrische auto’s zal gaan. Er zijn momenteel 450.000 elektrische auto’s, maar naar verwachting zullen dat er 2 miljoen zijn in 2030. Het aantal openbare elektrische laadpalen zal in die tijd stijgen van 150.000 naar 400.000 stuks.