Nieuwe categorieën voor SDE++ 2025, maar toekomstige subsidierondes zijn nog onzeker

28.02.2025 Evelien Schreurs

Nieuwe categorieën voor SDE++ 2025, maar toekomstige subsidierondes zijn nog onzeker

De nieuwe SDE++ ronde biedt ruimte aan nieuwe categorieën, zoals verticale zonnepanelen, natuurinclusieve zonneparken en industriële warmtepompen. Dit vertelt Sophie Hermans Minister van Klimaat en Groene Groei in een kamerbrief. Daarin maakt zij echter ook bekend dat er nog geen budget is voor de SDE++ rondes vanaf 2026.

Voor de nieuwe SDE++ ronde is 8 miljard euro beschikbaar gesteld. Dit is een belangrijke ronde:  “Aangezien SDE++-projecten meestal een realisatietermijn van drie tot zes jaar hebben, is de 2025-ronde de laatste ronde die nog volledig aan de 2030-doelstellingen kan bijdragen”, stelt Hermans.

Ook deze subsidieronde kent wat wijzigingen in de categorieën, deze zijn gebaseerd op adviezen van het Planbureau voor de Leefomgeving. In de nieuwe ronde kan er bijvoorbeeld subsidie worden aangevraagd voor installaties die CO2 afvangen uit de lucht, installaties die waterstof winnen uit restafval en voor industriële warmtepompen.

Voor projecten op het gebied van zonne-energie is een belangrijke wijziging dat er voortaan alleen zon-op-land projecten in aanmerking komen voor de SDE++ als dit natuurinclusieve projecten zijn. Verder wordt de SDE++ meer gericht op het tegengaan van netcongestie. Zo zal de subsidie gaan sturen op contracten die flexibel stroomverbruik stimuleren en komt er een categorie voor verticale zonnepanelen beschikbaar.

Verder wordt er rekening gehouden met een oplopend aantal uren met negatieve elektriciteitsprijzen, daar wordt een correctiefactor voor opgenomen bij het uitrekenen van het uit te keren subsidiebedrag. Tenslotte zijn in de nieuwe subsidieronde de mogelijkheden voor het hergebruiken van materialen verruimd, wat moet bijdragen aan de circulaire economie. Ook is het vanaf dit jaar mogelijk voor aanvragers om voor het indienen van hun subsidie-aanvraag een gesprek te voeren met de RVO, dat moet de kwaliteit van de aanvragen verbeteren. 

Onduidelijkheid nieuwe ronde
Brancheverenigingen laten weten tevreden te zijn met de nieuwe categorieën van de komende SDE++-ronde, maar uiten daarbij hun zorgen over toekomstige SDE++-rondes. Minister Hermans liet in de kamerbrief namelijk weten dat er nog geen budget is voor de SDE++ van 2026. Belangrijke reden daarvoor is stijgende elektriciteitsprijzen, waardoor ook de uitgaven van de SDE++ fors zijn toegenomen.

Branchevereniging Holland Solar laat weten dat de sector er uiteindelijk naar streeft om subsidievrij te worden, maar dat de financieringsrisico’s van grootschalige zonneparken op dit moment nog te groot zijn. De zekerheid die SDE++ biedt is daarom essentieel om die grootschalige projecten te realiseren.

Ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) Olof van der Gaag roept op om zo snel mogelijk budget beschikbaar te maken voor de SDE++ na 2025. “De schatkist loopt geen gevaar, dus doe niet overdreven voorzichtig.” Holland Solar en NedZero riepen eerder al op om snel met een oplossing te komen en zo duidelijkheid te bieden aan de sector.

De NVDE omschrijft de SDE++ als ‘complexe, maar betrouwbare en kosteneffectieve regeling’ die al veel projecten voor hernieuwbare energie heeft weten te financieren. De vereniging stelt dat Nederlanders al zo’n 18 miljard euro op hun energierekening hebben bespaard door SDE++-projecten.

NVDE: “Bedenk daarbij dat lagere energieprijzen weliswaar leiden tot hogere kasuitgaven in de SDE, maar tegelijk ook tot minder uitgaven elders (een Noodfonds tegen energiearmoede is dan bijvoorbeeld niet nodig).”

Aanvragen voor de nieuwe SDE++ ronde kunnen van 7 oktober tot en met 6 november worden ingediend. Het kabinet verwacht in de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven over de SDE++ ronde van 2026.