Nieuwe erkenning Zon-PV: waarom is het nodig?
17.08.2021 Simone Tresoor
Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. En daar komt InstallQ om de hoek kijken: zij maken zich hard voor veilige technische gebouwinstallaties van goede kwaliteit voor heel Nederland. Daarom ontwikkelen en beheren ze een groot regiment aan kwaliteitsregelingen en verlenen ze erkenningen aan de vakbekwame installateur. Wil van Ophem, directeur technisch zaken, praat ons bij over de nieuwste regeling voor Zon-PV, een artikel in twee delen.
De nieuwe erkenning voor zonnestroomsystemen is er niet voor niets. De sector groeit zo enorm dat iedere professionele installateur zich zou moeten bekwamen in alle ins en outs van deze regeling. Om de business veilig en professioneel te houden. Van Ophem: “Aan het samenstellen van deze regeling hebben onder meer Techniek Nederland, Holland Solar en het Verbond van Verzekeraars meegewerkt. Hij kent een aantal nieuwe kwaliteitscriteria waar het werk van zon-installateur aan zal worden getoetst en vervangt de ‘oude’ KvINL- en Sterkin-erkenning.”
Een erkenning wordt door verzekeraars als voorwaarde gesteld
Een installatiebedrijf met erkenning is aantoonbaar vakbekwaam en heeft de benodigde kwaliteit en kennis op zijn vakgebied in huis. Een erkenning wordt door verzekeraars vaak als voorwaarde gesteld bij het afsluiten van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen of de verzekering van het pand zelf.
De erkenning Zon-PV beschrijft de eisen voor het ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden van fotovoltaïsche zonne-energiesystemen. Onderwerpen die aan bod komen zijn de eisen die gesteld worden aan het installatiebedrijf en uitvoerders, beheersing van vakbekwaamheid van het technisch personeel, benodigd gereedschap, eisen aan de werkzaamheden en controle, rapportage en onderhoudsschema en het bijhouden van een projectdossier.
'Het laatste wat je wil, zijn ongelukken'
De veiligheid van een zonne-installatie moet vooral liggen bij de installateur. Het is overduidelijk dat de consument er blind vanuit gaat dat zijn installateur weet wat hij doet. Hij verwacht dat zijn PV-installatie aan alle veiligheidseisen voldoet en dat hij gerust kan gaan slapen. “De belangstelling voor zonnestroomsystemen neemt absoluut toe”, zegt Van Ophem. “Daarom is het zo belangrijk dat installatiebedrijven hun erkenningen op orde hebben, het laatste wat je wil, zijn ongelukken.”
Waarom een nieuwe regeling? Voldeed de oude niet meer? Van Ophem: “Dat heeft vooral te maken met voortschrijdend inzicht. De sector heeft geleerd van fouten uit het verleden, zoals het veroorzaken van brand door een installatie. In onze technische commissie zitten twee vertegenwoordigers vanuit de verzekeringswereld die ervaring hebben met brandschades door Zon-PV-installaties. De branden hadden vaak te maken met slechte ventilatie waardoor het te heet werd onder het paneel, problemen met connectoren of verkeerd aangelegde bekabeling. Die kennis is een belangrijke bijdrage aan de erkenning. Ook keken we naar brandcompartimentering bij grote installaties. Wanneer je een dak van een groot bedrijfspand vol wilt leggen met panelen is het verstandig die installatie op te delen. Dat voorkomt, bij eventuele incidenten, brandoverslag van de ene naar de andere kant. We zijn ook strikter geworden in de uitwisselbaarheid van componenten.”
In deel twee op vrijdag 20 augustus vertellen wij welke eisen er aan de nieuwe erkenningsregeling verbonden zijn.