Onenigheid over elektriciteitstarieven

04.06.2021 Joyce Beuken

Onenigheid over elektriciteitstarieven

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een voorstel gedaan hoe de tarieven van netbeheerders van 2022 tot 2026 worden vastgesteld, maar netbeheerders kunnen zich hier niet in vinden.

Netbeheer Nederland vindt dat de ACM in zijn voorstel voor tarieven onvoldoende rekening houdt met fors oplopende investeringen die van de netbeheerders worden verwacht. De netbeheerders roepen de ACM daarom op om rekening te houden met de energietransitie bij het vaststellen van de elektriciteitstarieven. Dat is bij de gastarieven wel voldoende gedaan. Omdat er fikse investeringen nodig zijn voor een verduurzamingsslag, stijgen de kosten voor netbeheerders sneller dan hun inkomsten.

Aanvullende maatregelen zijn nodig om de inkomsten van de netbeheerders in lijn te brengen met de kosten van de transitie. Kees Cools, voormalig hoogleraar Corporate Finance and Governance aan de Universiteit Tilburg en de Universiteit Groningen, steunt de netbeheerders in hun oproep.

Verdelen over generaties
"Het principe ‘de vervuiler betaalt', betekent dat wij - als vervuilers - zoveel mogelijk van de kosten voor het afwenden van een gevaarlijke klimaatverandering voor onze eigen rekening dienen te nemen. Wij doen nu al decennialang het omgekeerde”, meent Cools. Andere keuzes in de tariefreguliering zijn volgens Cools noodzakelijk om de transitie eerlijker over de generaties te verdelen.

Het CBS deelt tegelijk dat Nederland ook graag vaart ziet achter de energietransitie. Een ruime meerderheid van de Nederlanders geeft aan voorstander te zijn van minder fossiele brandstoffen en meer groene energie. Maar liefst driekwart van de Nederlanders van 18 jaar of ouders geloven inmiddels in klimaatverandering.

Mens schuldig
Bijna de helft van de Nederlanders wil dat er minder gebruik wordt gemaakt van aardolie en aardgas. Ruim de helft van de bevolking is tegelijkertijd zeer positief over het feit dat de overheid Nederland aardgasvrij wil maken door op duurzame energiebronnen over te stappen. De CO2-uitstoot die aardgas veroorzaakt is hiervoor de meest genoemde reden.

Slechts 6% gelooft niet in de opwarming van de aarde of weet het niet zeker. 6 op de 10 volwassenen denken dat de klimaatverandering helemaal (12 procent) of vooral (48 procent) door de mens veroorzaakt wordt.