Ook D66 wil parkeerplaatsen verplicht overdekken met zonnecarports

06.03.2023 Jan de Wit

Ook D66 wil parkeerplaatsen verplicht overdekken met zonnecarports
©SolarPartners

De Tweede Kamerfractie van D66 wil parkeerplaatsen verplicht laten overdekken met zonnecarports, dat meldt RTL Nieuws. Onlangs kwam de PvdA en ChristenUnie al met een vergelijkbaar plan voor de gemeente Groningen en in Frankrijk zijn eigenaren van parkeerplaatsen met tachtig tot vierhonderd plekken al verplicht om binnen vijf jaar zonnecarports te realiseren.

Zowel de voor- en nadelen van zonnecarports zijn eigenlijk vrij duidelijk. Aan de ene kant is het een extra stimulans om elektrisch te gaan rijden, komen er zonnepanelen te liggen op plaatsen waar anders niks mee gedaan wordt en staan de auto’s beschut onder een afdak.

Aan de andere kant zouden de panelen geregeld veel zonnestroom aan het opwekken zijn zonder dat er genoeg auto’s staan te laden. Al deze overtollige stroom zou naar het elektriciteitsnet moeten gaan of in batterijsystemen moeten worden opgeslagen. Het net raakt echter steeds verder overbelast en het is maar de vraag of er ’s avonds wel voldoende elektrische auto’s komen laden om de batterij weer te ontladen.

David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, pleit tegenover RTL Nieuws daarom ook voor strategische plaatsing. "Een minderheid van de auto's is elektrisch. Je moet afstemmen. Op welke plekken is een zonnecarport zinvol."