Ook zonder eigen dak kan je energie opwekken met een balkon-zonnepaneel

29.03.2024 Evelien Schreurs

Ook zonder eigen dak kan je energie opwekken met een balkon-zonnepaneel
©Fly Solartech Solutions

Niet iedereen heeft een eigen dak om zonnepanelen op te leggen. Het Italiaanse bedrijf Fly Solartech Solutions ontwikkelde daarom een zonnepaneel voor balkons. Zo kunnen mensen die geen dak, maar wel een balkon hebben, ook profiteren van zonne-energie. 

“Er zijn al meer zonnepanelen voor balkons op de markt, maar die zijn vaak gemaakt van standaard panelen, die zijn dus van glas en daarmee een stuk zwaarder”, vertelt CEO Davide Zanatta. Daarom maakte Fly Solartech Solutions de Icarus: een lichtgewicht zonnepaneel. “In plaats van 40 kilogram weegt de hele structuur minder dan 13 kilogram. Dus een derde van een standaard paneel. Dat maakt het makkelijker en veiliger om te installeren.”

Op deze manier kunnen mensen die geen dak hebben toch meeprofiteren van zonne-energie. Zanetta vertelt dat Fly Solartech Solutions eigenlijk altijd probeert om in dit soort niches te duiken. Eerder ontwikkelden ze al flexibele zonnepanelen en cilindervormige zonnepanelen voor lantaarnpalen.

“Je stopt hem zo in het stopcontact”
Er zijn verschillende versies van de Icarus beschikbaar, zodat ze op veel verschillende soorten balkons passen. Je krijgt het als een pakket thuis bezorgd en kan het dan zelf installeren. Dat is heel eenvoudig volgens Zanatta. “De connectoren gaan maar één kant op, dat kan niet misgaan. Je hebt een standaard stekker, en die stop je gewoon in het stopcontact.”

De zonnepanelen zijn er in 350 watt en 700 watt, en kunnen in combinatie met een batterij worden aangeschaft, vertelt Zanatta. “Normaalgesproken adviseren we om de batterij alleen te nemen bij de 700 watt. Of om eerst de 350 watt te nemen en naar je consumptie te kijken om te weten of de batterij wel nodig is. Want huizen verbruiken altijd wel energie, voor de koelkast en dergelijken, dus dan is de batterij niet nodig.”

Zonnepaneel met een kleurtje
“We zijn Italianen, natuurlijk nemen wij het uiterlijk serieus. Als je panelen op je dak legt zie je ze een stuk minder, maar als ze op het balkon liggen moeten ze op zijn minst een beetje goed eruit zien”, vindt Zanatta. Daarom is het zonnepaneel in verschillende kleuren beschikbaar, zodat je het kan laten matchen met de kleur van je huis.

“In de eerste twintig dagen dat ons product gelanceerd is, zien we best een aantal verzoeken voor de gekleurde panelen. Soms is dat omdat het bijvoorbeeld verplicht is door de gemeente, maar ook omdat mensen het mooier vinden om zonnepanelen in dezelfde kleur als hun huis te hebben. Momenteel is ongeveer 20 procent van de aanvragen die wij krijgen voor zonnepanelen met een andere kleur.”

De esthetiek gaat wel ten koste van een stukje van de opbrengst, vertelt Zanatta. “Met iedere kleur verlies je natuurlijk wat efficiëntie. Stel dat je een zwart paneel hebt van 350 watt, dan zou het gele paneel 340 watt of 335 watt opbrengen. Het maximum dat je ermee verliest is ongeveer 10 procent.”

De Icarus biedt meer mensen de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken, maar is ook niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld als je balkon op het noorden is gericht of als je wel over een dak beschikt, vertelt Zanatta. “Als je bijvoorbeeld in een villa woont, is het beter om zonnepanelen op het dak te leggen. Maar heel veel mensen hebben die mogelijkheid ook niet, omdat ze geen dak hebben. Dan is hun enige mogelijkheid om ook te profiteren van zonne-energie door die op het balkon te installeren.”