Pakket maatregelen moet gebruik elektriciteitsnet flexibeler maken

18.04.2024 Evelien Schreurs

Pakket maatregelen moet gebruik elektriciteitsnet flexibeler maken

De ACM heeft vandaag een pakket aan maatregelen gepresenteerd om netcongestie tegen te gaan. Hiermee moet het stroomnet flexibeler en efficiënter gebruikt worden. Vanaf 1 oktober mogen netbeheerders aanvragers prioriteren, moet er meer duidelijkheid gegeven worden over wachttijden, en gelden er termijnen voor het uitvoeren van onderzoek naar congestiemanegement.  

De belangrijkste nieuwe maatregel is dat netbeheerders mogen prioriteren. Waar zij eerst de wachtlijst van boven naar onder behandelden, mogen zij met de nieuwe maatregelen soms voorrang bieden aan diensten die netcongestie verminderen, zoals batterijsystemen. Ook organisaties met een maatschappelijk belang zoals ziekenhuizen, veiligheidsdiensten of scholen kunnen voorrang krijgen.

Verder worden maatregelen genomen om duidelijkheid te scheppen bij het aanvragen van een aansluiting voor grote bedrijven. In de meeste gevallen zal het maximaal 52 weken mogen duren om een aansluiting te realiseren. Grootverbruikers kunnen ook een vergoeding krijgen tot wel 50 procent van hun netkosten als ze het net minder gaan belasten op momenten dat er veel vraag is naar stroom.

Verder zijn er termijnen gesteld waarbinnen netbeheerders congestiemanagementonderzoek moeten uitvoeren. Dat is twaalf maanden voor afname en zes maanden voor de invoeding van stroom. 

Vanuit het codebesluit ‘Gebruik Op Tijd of Raak het Kwijt’, ofwel GOTORK, mogen netbeheerders niet-benutte elektriciteit naar beneden bijstellen wanneer gebruikers hun aansluiting niet volledig benutten.

De maatregelen zijn opgesteld met onder andere netbeheerders, belangenorganisaties en overheden, en zullen vanaf 1 oktober gelden in de congestiegebieden.