PowerControl voorkomt teveel teruglevering en lost netwerkcongestie op

08.04.2021 Joyce Beuken

PowerControl voorkomt teveel teruglevering en lost netwerkcongestie op
Malpetr

Wat moet je doen als je als bedrijf graag een verduurzamingsslag wil maken, maar de congestieproblematiek roet in het eten gooit? Het veelvoorkomende probleem kan getackeld worden met dank aan een apparaat dat ervoor zorgt dat een systeem niet meer teruglevert dan is toegestaan.

Het Nederlandse energienetwerk raakt overvol. Dat levert een groeiend probleem op voor bedrijven die energie willen opwekken voor zowel eigen gebruik als teruglevering aan het net. Naast accu-opslag kan ook een power control unit dat probleem oplossen en zorgen dat de transitie weer in trek raakt bij bedrijven, stelt Berend Nijmeijer van HMB Solar Nederland.

Energiebesparingsplicht

Samen met Joeri de Ruijter rolt Nijmeijer activiteiten van het Duitse GmbH uit in Nederland. “Het bedrijf in Meppen bestaat al zo’n 25 jaar. In Nederland zijn we vier jaar geleden begonnen.” Het bedrijf biedt duurzame stroomoplossingen voor bedrijven met een gebruik boven de 40 kW. “Onze klanten zijn MKB’ers in verschillende sectoren, waaronder grote bedrijven als Ikea, Lidl en Mercedes, maar ook veel agrarische bedrijven.”

Veel bedrijven komen voor dezelfde uitdaging te staan op het moment dat ze de verduurzamingsslag willen maken. Nijmeijer stelt dat veel bedrijven met een energiebesparingsplicht te maken hebben. Hoewel daar subsidie voor beschikbaar is, bepaalt de netbeheerder of en hoeveel energie teruggeleverd mag worden. Door overbelasting wordt dit vaak geweigerd waardoor een bedrijf met een financiële schadepost komt te zitten na de overstap.

PowerControl hanteert grens

“Als er niet aan het net mag worden geleverd, dan is het niet mogelijk om SDE aan te vragen of bij bestaande SDE’s wel aan het net aan te sluiten maar met een gelimiteerde teruglevering”, legt Nijmeijer uit.

HMB Solar Nederland levert de zogeheten PowerControl, een apparaat dat voorkomt dat er meer aan het net geleverd wordt dan is toegestaan. “Daardoor kunnen de zonnepanelen en bijbehorende installaties in ieder geval alvast geïnstalleerd worden en is ook de subsidie veiliggesteld. De PowerControl regelt de omvormers en zorgt ervoor dat de grens nooit overschreden wordt.”

Accu-opslag

De volgende stap ligt ook klaar: een batterij-container voor accu-opslag. Hiervoor wordt samengewerkt met het bedrijf Zenon Energy in Zuid-Afrika. Een dergelijke batterij-container wordt binnenkort geïnstalleerd bij transportbedrijf Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Zo wordt de ecologische footprint teruggebracht tot nul. Nijmeijer: “We hebben er al zonnepanelen geleverd met een PowerControl, de volgende stap is een Zenon Energy opslag unit.”

Oplossing inclusief zonnepanelen

Nijmeijer meent dat de vraag vanuit industriële bedrijven verder toeneemt, met name in Drenthe. “Ze lopen allemaal tegen dezelfde uitdaging aan. Wij bieden daar een oplossing voor.” Het verkopen en installeren van zonnepanelen is voor veel bedrijven dagelijkse kost, maar Nijmeijer stelt dat HMB Solar Nederland een stap verdergaat. “Onze slogan is dan ook: Wij verkopen duurzame energie-oplossingen en doen er ook zonnepanelen bij. Dat geeft het beste weer waarin we ons onderscheiden. We helpen klanten van begin tot eind in dit proces. Ook zaken als verzekeringen en onderheid nemen we mee.”

Het bedrijf monitort de installaties 24 uur per dag, zeven dagen per week. “Vanuit Meppen worden eventuele storingen onmiddellijk opgemerkt, vaak eerder dan dat de klant er iets van merkt.”