Provincie Zuid-Holland: 'We doen er alles aan om zon op bedrijfsdak te faciliteren'

15.07.2021 Simone Tresoor

Provincie Zuid-Holland:

We hebben een enorm aantal bedrijventerreinen in Nederland en al die bedrijven hebben uiteraard  een dak. En op dat dak bestaat de mogelijkheid om PV te plaatsen. Heel veel overheden zijn inmiddels bezig bedrijfspandeigenaren te helpen daar handen en voeten aan te geven. Maar het lijkt makkelijker dan het is. Wat zijn de meest voorkomende problemen en hoe zijn ze op te lossen? Het werd besproken tijdens een webinar van TKI Urban Energy.

Laten we wel wezen: als je een bedrijf hebt ligt daar je focus en heb je het daar druk mee. Er is niet veel tijd om je ook nog te verdiepen in zonnepanelen op je dak en alle rompslomp die daarbij hoort. Niet vreemd dus dat veel overheden bedrijven van buitenaf inhuren om de bedrijfseigenaren te helpen. 

Waarom liggen de daken van bedrijventerreinen nog niet vol?
Anouk Luzzolino van de Provincie Zuid-Holland kent de problematiek. Ook in Zuid-Holland willen ze, om de zonneladder aan te houden, zoveel mogelijk zon op bedrijfsdak. Dat stimuleren en faciliteren ze. Waarom liggen de daken van bedrijventerreinen dan nog niet vol?

“Soms is er geen geld voor investering en weten eigenaren niet dat ze subsidie kunnen aanvragen”, vertelt Luzzolino. “Ook zijn niet alle gebruikers van panden eigenaar van het dak. Soms is het dak te klein. Vaak ontbreekt het de eigenaar aan tijd en kennis en heeft het draaiend houden van zijn bedrijf, terecht, meer prioriteit. Ook horen we vaak dat de toekomst van bijvoorbeeld veehouderijen onzeker zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de congestieproblematiek.” Het is een behoorlijke kluif, maar de provincie Zuid-Holland heeft hierop een aanvalsplan gemaakt. Een aantal problemen zijn al getackeld. Het aanvalsplan wordt jaarlijks bijgesteld en is niet in cement gegoten.

Een veel voorkomend probleem: het dak is niet geschikt
Een veel voorkomend probleem is dat het dak niet geschikt zit. Of het is gemaakt van asbest of het is technisch niet sterk genoeg. Hiervoor heeft de provincie de subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland in het leven geroepen. Tot een bedrag van maximaal 100.000 euro kan worden aangevraagd om het dak constructief te versterken of asbest te saneren. Ook kun je een bedrag van 5.000 euro tegemoet zien als je je dak beschikbaar stelt aan een energiemaatschappij. Maar ook subsidies voor PV op waterbassins in de glastuinbouw of overkappingen met zonnepanelen bij parkeerterreinen kunnen op geld rekenen.

In Zuid-Holland werken ze samen met adviesbedrijf Econnetic. Erik van Marrewijk van het bedrijf: “Wij kunnen een bedrijf volledig ontzorgen. Wij benaderen de bedrijven en wekken hun interesse, we vragen de subsidie voor ze aan en keuren het dak op technische haalbaarheid. Ook bekijken we hoe het zit met netwerkcongestie en of het project verzekerbaar is. Uiteindelijk werken we dan toe naar een contract bij een energieleverancier en de realisatie van het project.”