PV markt staat voor een groei van formaat

09.02.2021 Joyce Beuken

PV markt staat voor een groei van formaat

Een kwart van het hedendaagse zonnepaneelaanbod bevat grotere zonnecellen. Dit blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research in het kader van de Dutch Solar Quarterly.

Bij elkaar bevatten 103 van de 426 geanalyseerde panelen zonnecellen met een afmeting van 166mm, 180mm, of 210mm. Ter referentie: de ruime meerderheid van het aanbod bevat cellen met een afmeting van 156.75 of 158.75mm.

In 2020 was te zien hoe de ontwikkeling van steeds grotere zonnecellen gepaard ging met de introductie van panelen met vermogens van 500+Wp of zelfs 600+Wp. De panelen met grotere zonnecellen hebben een groter oppervlak en kunnen daarmee een hoger vermogen leveren.

In commerciële toepassing drijft dit de levelized cost of electricity (LCoE) naar beneden. In residentiele toepassingen, waar een groter paneel niet makkelijk in te passen is, kan dit leiden tot een lager aantal cellen per paneel dan nu gebruikelijk is.

Eigen panelen blijven in trek

Ondanks dat grootschalig zon-PV het best gebruik kan maken van de lagere LCoE van grotere panelen, zal het niet snel zo ver komen dat investeren in commerciële panelen populairder wordt dan aanschaf voor een eigen woning. In de residentiele sector zal de ontwikkeling voor nieuwe installaties weinig gevolgen hebben volgens onderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research. “Vermoedelijk blijft de mate van elektriciteitsverbruik leidend bij het ontwerp van de installaties en daarmee zal ook het vermogen van nieuwe installaties hetzelfde blijven.”

Heshusius vervolgt: “Doordat je met nu met minder cellen een paneel van vergelijkbare afmetingen kan maken, nemen de elektriciteitsopwekverliezen iets af en heeft het paneel een iets hoger vermogen. Het zou dus wel kunnen, dat het aantal panelen per systeem iets afneemt, maar dan hooguit in de orde van één of twee panelen op een gemiddeld systeem.”

Belasting maakt verschil

Daarbij zit het grootste voordeel voor panelen op je eigen dak hem volgens Heshusius in dat je geen energiebelasting hoeft te betalen over je opgewekte stroom. “Dit voordeel verdwijnt als je je stroom op een ander dak laat opwekken. Een lagere LCoE maakt het investeren in grootschalige projecten wel aantrekkelijker, maar nooit zoveel dat je het voordeel van geen belasting betalen ondervangt.”

Strategische zet

Duurdere panelen betekenen een langere terugverdientijd. Toch is het volgens Heshusius een tactische zet om de investering te doen. “Naarmate de productie van grotere en efficiëntere panelen toeneemt, wordt het lastiger om kapotte panelen in systemen op basis van panelen met kleinere cellen te vervangen. Panelen met kleinere zonnecellen hebben andere elektrische eigenschappen dan de nieuwe panelen en de twee kunnen daardoor niet zomaar worden gecombineerd. Met het oog op garantietijd zullen fabrikanten uiteraard panelen van het oude formaat achter de hand houden, maar deze voorraad raakt uiteindelijk ook op. Om die reden is het strategischer om te investeren in een systeem dat gebruikmaakt van grotere panelen met een hogere capaciteit.”

Je zou kunnen denken dat je altijd met het probleem van innovatie te maken blijft hebben. Niet alleen bij de aanschaf van zonnepanelen merk je dat het systeem dat je in huis haalt uiteindelijk veroudert waardoor delen die vervangen moeten worden niet meer verkrijgbaar zijn. Volgens Heshusius is dat op het vlak van paneelformaat minder snel aan de orde. “De panelen met grotere zonnecellen komen steeds dichter in de buurt van de hoogst haalbare efficiëntie van de enkele laag monocrystalline techniek. Dat biedt op het vlak van paneelformat een gelegenheid om tot een standaardmaat te komen, dat zie je terug in de voorgenomen omzetting in productiecapaciteit voor grote zonnecellen bij de verschillende fabrikanten. Daar staat tegenover dat innovaties op andere vlakken van celtechnologie wel al klaar staan om als nieuwe bron van onzekerheid te dienen.”

Dutch New Energy Research

De database met het huidige panelen aanbod is beschikbaar voor licentiehouders van de Dutch Solar Quarterly. Naast ontwikkelingen in de afmeting van panelen, worden andere eigenschappen zoals het type (mono-, polykristallijne, n-type, p-type), gegarandeerde levensduur en elektrische eigenschappen bijgehouden van de panelen en getoond in de database.