RABLE wint Solar Solutions Innovation Award

26.03.2024 Gijs de Koning

RABLE wint Solar Solutions Innovation Award

Vol spanning werd op woensdag 21 maart de Best Innovation Solar Award uitgereikt op Solar Solutions Amsterdam tijdens de exposantenborrel. Een jury koos drie producten van de beurs die op het gebied van zonne-energie de meeste vernieuwing te weeg brachten, maar er kon er maar één de echte winnaar zijn.

PrismaX Tenka Solar
De derde plaats was voor het PrismaX paneel van Tenka Solar. Het paneel heeft een rendement van maar liefst 29 procent. Een record op de zonnepanelenmarkt. Het rendement wordt mogelijk gemaakt door een organische laag onder de silicium laag die de zonne-energie over het hele paneel verspreid, hierdoor wekt het paneel ook bij minder zonlicht energie op. De product- en installatiegarantie over het paneel bedraagt 30 jaar.

PrismaX paneel Tenka Solar


Sempergreen en Over Easy lichtgewicht groendak-oplossing
Sempergreen heeft in samenwerking met Over Easy een groendak-oplossing voor PV-systemen ontwikkeld. De oplossing combineert een sedumdak van Sempergreen met verticale zonnepanelen van Over Easy. Het systeem weegt maar elf kilo per vierkante meter zodat het optimaal kan worden toegepast op groene daken zonder de vegetatie aan te tasten. Doordat de panelen verticaal worden geplaats kan ook het zonlicht het dak nog bereiken. Ook zijn de panelen bifacial voor een hoger rendement. 

Sempergreen en Over Easy Solar groendak-oplossing PV-panelen


RABLE4Roofs
De eerste plek ging naar het RABLE4roofs onderstel. Het onderstel is zelfdragend, hierdoor kunnen zwakke, platte daken worden voorzien van zonnepanelen zonder ingrijpende en kostbare aanpassingen aan de dakstructuur. Het onderstel wordt vastgemaakt met enkele dakankers aan het dak. Ook is het onderstel gemakkelijk te installeren.

RABLE legt uit dat het van belang is dat de platte daken gevuld worden met zonnepanelen. “Meer dan de helft van de platte daken in Nederland is niet geschikt voor zonnepanelen. Met dit onderstel wordt het mogelijk om veel van deze daken wel te voorzien van zonnepanelen. Dan hoeven er ook minder zonneparken gebouwd te worden en kan de natuur de natuur blijven”, aldus Nikki Hoexum, senior manager bij RABLE. 

RABLE4roofs