RABLE’s montagesysteem maakt zonnepanelen ook op zwakke daken mogelijk

05.05.2023 Brendan Hadden

RABLE’s montagesysteem maakt zonnepanelen ook op zwakke daken mogelijk
©RABLE

Meer dan de helft van de daken in de utiliteitsbouw kan het gewicht van zonnepanelen niet zonder constructieve aanpassingen ondersteunen. RABLE ontwikkeld een montagesysteem dat ‘zelfdragend’ is en geen ballast nodig heeft. Met deze oplossing helpt de startup dakoppervlak te benutten dat voorheen ongeschikt leek.

Eind 2021 presenteerde TKI Urban Energy de resultaten van een onderzoek naar de potentie van zon-op-dak in de utiliteitsbouw. De onderzoekers concludeerden dat ongeveer 40 procent van de daken ‘geen constructieve beperkingen’ had, en dus gelijk zonnepanelen kon ondersteunen. De overige 60 procent had lichte of zware constructieve beperkingen en was niet direct geschikt voor het plaatsen van panelen. Dat betekent dat er (soms dure) aanpassingen aan gebouwen moeten worden gemaakt, of dat dit potentiële oppervlak voor zon-op-dak onbenut blijft.

RABLE startte in 2019 met het ontwikkelen van een oplossing voor dit probleem. Dit jaar hebben ze hun product gelanceerd: het RABLE-montagesysteem voor zonnepanelen. Solar365 sprak met Nikki Hoexum, commercial manager bij RABLE, over hoe het systeem van RABLE werkt en hoe het kan helpen het potentiële oppervlak voor zon-op-dak te vergroten.

Een zelfdragend montagesysteem
“Wat RABLE uniek maakt is dat het een zelfdragend montagesysteem is”, vertelt Hoexum. “Het systeem draagt zijn eigen gewicht en die van de panelen. Het kan daarom direct worden toegepast op zwakke daken, zonder constructieve renovatie en investeringen aan gebouwen met beperkingen in de dakconstructie.”

Het systeem van RABLE maakt gebruik van een zogeheten ‘vakwerkconstructie’. Dat is een constructie die zijn stabiliteit verleend aan driehoeken, en onder andere wordt toegepast bij bruggen en de stellages boven snelwegen waar verkeersborden op worden geplaatst. Dankzij deze constructie kan het systeem een overspanning tot 25 meter aan, en steunt het gewicht gelijkmatig op de plekken van het gebouw die dat aankunnen (spanten, balken).

“Daarbij is ook geen ballast nodig, en slechts minimale verankering”, vult Hoexum aan. “De meeste systemen werken met ballast, of vereisen veelvoudige dakankers. Bij een geankerd systeem is het advies om twee ankers per paneel monteren. Bij het RABLE-systeem hoef je eigenlijk alleen op de hoekpunten ankers te plaatsen om uplift (wind die het systeem optilt, red.) te voorkomen.”

©RABLE | De vakwerkconstructie die wordt gebruikt bij het montagesysteem van RABLE

Makkelijk te installeren
Het andere grote voordeel van het systeem van RABLE is dat het snel en makkelijk te installeren is. Hoexum legt uit dat dit komt door het uitvouwmechanisme van RABLE, waarbij eerst rails op het dak worden gelegd, waarop de onderconstructie vervolgens wordt uitgevouwen en doorgerold. Tenslotte worden hier de panelen op gemonteerd.

“We hebben al van verschillende installateurs gehoord dat ze het erg makkelijk vinden om het systeem te plaatsen”, vertelt Hoexum. “Zo vinden ze bijvoorbeeld het uitlijnen makkelijk door de rails. En het leggen en controleren van ballast is niet meer nodig omdat het een ballastvrij systeem is, dus al met al zijn er een hoop fysieke handelingen overbodig.”

Hoexum vertelt dat RABLE geschikt is voor elk type paneel, ongeacht gewicht of formaat. Bij het inzetten van de lichtgewicht zonnepanelen van Solarge is er echter een bijkomend voordeel: dan kunnen de panelen namelijk worden voorgemonteerd in de productiehal van RABLE in Delft. Hierdoor hoeft de installateur ter plekke nog minder werk te verrichten.

Hoewel RABLE is bedacht voor daken die reguliere zonne-installaties niet kunnen dragen, kan het in principe op elk plat dak. “Voor installateurs betekent dat dat ze met één oplossing uit de voeten kunnen voor alle daken”, vertelt Hoexum. “Daar zit dus een versnelling in het beslissingsproces. Nu moet er eerst gekeken worden of het dak geschikt is voor zonne-installaties, en daar gaat tijd over heen en zijn kosten aan verbonden. RABLE is een oplossing voor beide, omdat je van te voren al weet: RABLE kan op elk (plat) dak.”

Op naar de residentiële markt
De implementatie van RABLE is nog in de beginfase. Momenteel zijn er twee succesvolle projecten afgerond, en is begonnen aan een grootschalig project waar 5.000 panelen worden geplaatst.

Maar RABLE denkt dat hun montagesysteem ook een uitkomst kan zijn voor particulieren. “We zijn momenteel ook bezig met de stap naar de residentiële markt”, vertelt Hoexum. “Als jij een woning hebt met een garagebox kun je daar dan zelf een RABLE-systeem op monteren. Die gebruiksvriendelijkheid is het grote voordeel dat we naar de residentiële markt willen brengen. Ons systeem is zodanig voorgemonteerd – en je hoeft niet uit te lijnen – zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen.”

In juni lanceert RABLE het product voor de residentiële markt.