15.09.2022 | Column Harry Wolkenfelt
Laat ik mijn verhaal eerst beginnen met de vaststelling dat de Scope 12-inspectie echt bijdraagt aan een betere kwaliteit zonnestroominstallatie wat uiteindelijk de brandveiligheid van het systeem ten goede komt. En laat dat nu juist hetgeen zijn wat men met de invoering van de Scope 12 inspectie wenste te bewerkstelligen. Toppie. Missie volbracht.
En toch maak ik mij zorgen! Waarom? Allereerst is het geen verplichting, behalve als er een verzekeraar is die er een verplichting van maakt.
En daar zit dan meteen mijn eerste hoofdpijn, want verzekeraars gaan er allemaal anders mee om, stellen andere eisen aan wanneer een Scope 12-inspectie moet worden uitgevoerd en wanneer een vervolginspectie moet worden uitgevoerd. Elk jaar? Om het jaar? Elk derde jaar of pas na vijf jaar? Zeg het maar. Uniformiteit zou wel heel fijn zijn.
Mijn tweede hoofdpijn betreft de onduidelijkheid over de uitvoering van de Scope 12-inspectie. Dat begint met een hele simpele vraag, want wat moet er nu echt worden geïnspecteerd?
Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen hoe wij om willen gaan met het inspecteren van de installatiewerkzaamheden van de montagesystemen. Hetzelfde geldt voor het leg- en ballastplan en de windkrachtberekening. Hoe willen we daarmee omgaan?
Krappe arbeidsmarkt raakt ook inspectiesector
Meer en meer verzekeraars willen dat alle zonnepaneleninstallaties, onafhankelijk van de grootte, worden geïnspecteerd conform Scope 12. Maar hoe gaan wij dat doen voor (particuliere) installaties waar je niet meer bij kunt?
Je zou een hoogwerker in kunnen huren en daarmee de panelen verwijderen om te kunnen checken. Maar dat is een zeer kostbare zaak en dat gaat daarom denk ik ook niet gebeuren.
En als laatste hoofdpijn: de inspectiemankracht. Er is gewoonweg een zeer groot tekort aan Scope 12-inspecteurs waardoor wachttijden gaan oplopen tot zes, zeven of acht maanden, en misschien nog wel langer. En als je zolang moet wachten op een inspectie, is de zonnepaneleninstallatie dan wel te verzekeren gedurende die periode?
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de oplopende inspectiekosten als gevolg van het tekort aan inspecteurs en de enorme hoeveelheid zonnepaneleninstallaties die gekeurd moeten gaan worden. Nieuwe systemen, maar ook vooral oude systemen. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Wij gaan het zien.
Wachttijden bij de groothandels. Hoe staat het er voor?
Goedkope Chinese PV beperkt prijsvoordeel op totale projectkosten
Deze groep waarschuwt dat het grondstoffentekort wordt onderschat
Negatieve stroomprijzen, steeds meer of steeds minder?
Dalende elektriciteitsprijzen leidt tot halvering terugleververgoeding en meer vaste contracten
CBS: 'Energieverbruik uit zonne-energie was 3,34 procent in 2022'
Van der Valk breidt zich uit in Europa om risico’s van jojobeleid te vermijden
In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem geïnstalleerd
SUNGROW
SolarToday
FHI
Esdec
Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!