Slagschaduw windmolen kan tot 50 procent energieverlies veroorzaken

15.12.2023 Jan de Wit

Slagschaduw windmolen kan tot 50 procent energieverlies veroorzaken
©Vattenfall

Wanneer een zonnepark met windmolens wordt gecombineerd kan de slagschaduw van de roterende windturbinebladen voor flinke energieverliezen zorgen, dat concludeert TNO op basis van uitgebreide metingen over lange perioden bij Vattenfalls zonnepark Haringvliet-Zuid. Een beschaduwde string kan tot 50 procent energie verliezen.

Energiepark Haringvliet Zuid is een hybride park van Vattenfall en bestaat uit 6 windturbines, 115.000 zonnepanelen en 12 containers met batterijen. De schaduw van de windturbine was al eens onderzocht, maar nu wordt ook duidelijk wat het effect is van de snel roterende windturbinebladen.

“Die snelle beschaduwing kan tot tientallen procenten verlies aan energieopbrengst veroorzaken”, stelt Lenneke Sloof, zonneonderzoeker bij TNO. “Eén inzicht is dat de omvormer door de snelle schaduw volledig kan worden weggeslingerd. In sommige gevallen duurde het lang voordat het weer het maximale punt wist te vinden. De fabrikant gebruikt de metingen en analyses van TNO nu om de omvormers zelf te optimaliseren.”