Solarge opent fabriek in Weert

22.05.2023 Brendan Hadden

Solarge opent fabriek in Weert
©Solarge

Solarge opent op maandag 22 mei officieel hun fabriek in Weert. De Nederlandse producent onderscheidt zich door panelen te produceren met kunststof, waardoor ze zowel lichtgewicht als circulair zijn. Solarge verwacht vanaf juni 2023 de eerste zonnepanelen aan haar klanten te kunnen leveren.

Solarge haalde in de zomer van 2022 de benodigde financiering op om een eigen fabriek in Weert te gaan bouwen. De producent heeft al met een aantal partijen pilotprojecten gedraaid en is nu klaar om de productie op te schalen: de hoop is jaarlijks 200.000 zonnepanelen te kunnen produceren.

Op maandag 22 mei vierde Solarge de aftrap van hun eigen productie met een openingsceremonie en een rondleiding door de productiefaciliteit. Jan Vesseur, CEO bij Solarge: “We zijn enorm trots dat we met onze partners en collega’s deze nieuwe productielijn hebben gerealiseerd. Het stelt Solarge in staat om onze circulaire lichtgewicht zonnepanelen op grote schaal te gaan produceren. We verwachten later dit jaar met minimaal drie ploegen te produceren."

Kunststof panelen
De panelen van Solarge onderscheiden zich door het glas in reguliere panelen te vervangen met kunststof. Hierdoor zijn de panelen aanzienlijk lichter dan reguliere panelen, en kunnen ze ook op daken worden gelegd die anders het gewicht niet aan zouden kunnen. Volgens een onderzoek van TKI Urban Energy geldt voor meer dan de helft van de daken in de utiliteitsbouw dat ze niet zonder constructieve aanpassingen PV kunnen dragen.

Een ander voordeel van de panelen van Solarge is dat ze volledig recyclebaar zijn. De panelen zijn zo gemaakt dat ze aan het einde van hun levensduur weer goed uit elkaar te halen zijn, iets wat bij de meeste panelen nog moeilijk is.

Tot slot wil Solarge panelen op een duurzame manier gaan produceren. Daarbij hoort dat ze panelen met een lage CO2-uitstoot produceren, zonder PFAS.

Lees ook: Groeidiamant in lichtgewicht zonnepanelen

Afhankelijkheid van China
In het voorjaar van 2023 werd SolarNL, een consortium van Nederlandse bedrijven in de PV-industrie, opgericht om de Nederlandse productie van zonnepanelen te stimuleren. Zowel de Nederlandse regering als de Europese Commissie hebben hun zorgen geuit over de mate waarin we momenteel afhankelijk zijn van China voor het aanleveren van zonnepanelen.

Lees ook: Ambitieus consortium gaat voor grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen

Momenteel komt 97 procent van de zonnepanelen uit China. Fabrieken zoals die van Solarge moeten helpen een deel van die afhankelijkheid te verminderen door de productie terug naar Nederland (en Europa) te halen.