Sonnen-CEO Christoph Ostermann: 'Opslag heeft de toekomst'

16.10.2020

Sonnen-CEO Christoph Ostermann:

1 oktober van dit jaar is Christoph Ostermann opgestapt als CEO van sonnen, de Duitse marktleider voor hernieuwbare energie. Ostermann was bij de oprichting van het bedrijf, dat in 2010 als startup geboren werd in een garage en een destijds nog niet bestaande markt heeft weten vorm te geven.

In het eerste kwartaal van 2019 sprak Dutch New Energy Research met Ostermann over de toekomst van sonnen en de sector in zijn geheel.  

“In principe biedt het systeem van sonnen nu al 100% zelfverbruik. Het knelpunt is niet zozeer te wijten aan het systeem, maar veeleer aan de het weer. Klanten in bijvoorbeeld Australie en Californie kunnen het maximale vermogen behalen. Toch blijven zij wel aangesloten op het energienet, als back-up. In Duitsland en de rest van Midden-Europa is het vanwege de weersomstandigheden niet haalbaar om altijd op eigen opwekking te kunnen rekenen.

Onze klanten proberen thuis zoveel mogelijk zelf opgewekte energie te verbruiken. De retailkosten van een kWh zijn 23 cent, terwijl de kosten van een kWh opgewekte zonnestroom kunnen oplopen tot 8 cent. Het teruglevertarief is zo’n 12 cent per kWh, dus je kunt er winst op maken. Toch kiezen veel klanten liever voor onafhankelijkheid dan een kleine financiële compensatie."

Zelfredzaam

"Naast financiële redenen baseren veel klanten hun investering in opslag op sentimentele redenen. Ten eerste zijn veel klanten niet tevreden met hun energiebedrijf en willen ze onafhankelijk zijn. Ten tweede worden veel mensen gedreven door de drang om de energietransitie te ondersteunen en er een bijdrage aan te leveren.

Ten derde worden klanten gedreven door de zekerheid van het hebben van een back-up. Als de stroom uitvalt, kunnen ze vertrouwen op hun eigen opwekking. Dit laatste is met name een belangrijk motief voor mensen in de VS. Mensen kunnen hier door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden dagenlang zonder stroom zitten. Om die reden vervangen klanten dieselgeneratoren door zonnepanelen om noodstroom te hebben."

Nederland interessant

"Sonnen is het eerste en enige energiebedrijf dat een gecrediteerde speler is in de energiebalansmarkt. Hierdoor staan we niet alleen in contact met individuele huishouden, maar leveren we ook voordelen op voor de hele economie. Mensen zijn vaak bang dat ze hun zolder moeten inleveren voor energieopslag. Onze systemen zijn ongeveer zo hoog als een koelkast, maar slechts een derde van de diepte."

“Persoonlijk denk ik dat alle problemen die gepaard gaan met hernieuwbare energie kunnen worden opgelost met opslag”

"Nederland is een interessante markt voor sonnen. Ook al loopt Nederland op dit moment misschien achter, ik denk dat elk land met succes kan overstappen. Je ziet dat er in Nederland veel potentie is. De transitie gaat goed in Duitsland, ondanks dat het een groot land is met een veel zwaardere industrie dan Nederland. Het werkt hier in Duitsland, dus waarom zou het niet over de grens werken?"

Onstabiel

"Omdat hernieuwbare energie nog erg onstabiel is, zullen er geheid problemen met het elektriciteitsnet ontstaan. Persoonlijk denk ik dat alle problemen die gepaard gaan met hernieuwbare energie kunnen worden opgelost met opslag, vooral als het gaat om residentiële opslag, omdat we het netwerk op alle niveaus in evenwicht kunnen brengen. Traditioneel wordt gedacht dat alles gecentraliseerd moet worden, maar dit werkt niet voor het energienetwerk. Huishoudelijke opslagsystemen kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen hiervan, omdat ze de distributie op bijna elke plaats in evenwicht kunnen brengen.

Dat het evenwicht middels opslag bewaard kan worden op dagelijkse of zelfs wekelijkse basis is voor de hand liggend. Het overbruggen van de winter is echter lastiger. Hiervoor zou je een gigantische opslag nodig moeten hebben, die je eigenlijk maar 1/4e van het jaar gebruikt. Energiemix is hier het sleutelwoord. Als er geen zonne-energie is, is het systeem afhankelijk van windenergie en misschien moeten er zelfs af en toe biogascentrales ingrijpen als er een gebrek is aan elektriciteitsopwekking."

Overnames gunstig voor de toekomst

"Er vinden een hoop grote overnames plaats. In maart van 2019 werd sonnen aangekocht door Shell. Shell toonde daarna interesse in het grote Nederlandse energiebedrijf Eneco, maar viste achter het net. Verder kocht BP het Nederlandse Lightyear. Dit soort ontwikkelingen zijn geweldig nieuws voor de opwekking van duurzame energie. Het is een voorteken voor een nieuwe fase van de energietransitie. Grote spelers als Shell en BP hebben zeer stabiele kasstromen, dus ze hebben het kapitaal om nieuwe technologieën naar voren te brengen. Over het geheel genomen ben ik erg blij dat ze deze kant op gaan. Ik denk dat het ten goede komt van het milieu en dat de grotere bedrijven ons helpen om de technologieën op te schalen.”