Speelgoedproducent maakt drijvende zonnepanelen

12.01.2022 Simone Tresoor

Speelgoedproducent maakt drijvende zonnepanelen
Clics

Speelgoedondernemer Hedwig van Roy is wereldberoemd geworden met zijn Clics-speelgoed. Nu gebruikt hij hetzelfde principe voor in elkaar klikkende zonnepanelen die op het water drijven. Deze ClicFloats zijn interessant voor tuinders die grote waterreservoirs hebben, volgens het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw.

Vorige zomer werden de eerste exemplaren in bedrijf genomen bij tomatenteler Vermeiren in Hoogstraten, België. In het voorjaar van 2021 werden op twee waterbassins van zijn bedrijf de eerste panelen gelegd, zeshonderd in totaal.

Vele voordelen
De zonnepanelen zijn makkelijk in elkaar te klikken en omdat ze modulair zijn ook eenvoudig te vervangen of te reinigen. Een zonnepaneel heeft een vermogen van 535 wattpiek, maar door het koelende element van het water heeft dit systeem een iets grotere energieopbrengst dan bij een klassieke opstelling. Vermeiren gebruikt de opgewerkte energie voor het bedienen van de pompen, motoren en andere machines in het serrebedrijf.

Buiten energieopwek zijn de zonnepanelen ook voordelig voor de waterkwaliteit. Doordat er minder zonlicht op het water valt is er namelijk minder algengroei en blijft de watertemperatuur lager. Dit is beter voor de planten die uit het bassin geïrrigeerd worden.

Een laatste voordeel is dat er door de zonnepanelendeklaag minder verdamping optreedt. Hierdoor hoeft er in warmere periodes minder water te worden bijgepompt en doet men langer met de voorraad opgevangen regenwater.

Ook de buurman profiteert
Het project wordt in maart van dit jaar uitbreid als Vermeiren ook andere bassins op het serrebedrijf met drijvende zonnepanelen gaat uitrusten. Dan worden er nog eens 3.000 zonnepanelen gelegd, goed voor een energieproductie van 1.350 megawattuur per jaar. De eerst geïnstalleerde zonnepanelen produceren energie voor eigen gebruik, maar de energie die door de nieuwe serie wordt opgewekt, gaat naar het nabijgelegen slachthuis Comeco.

Doordat het bedrijf door zijn verlichte tomatenteelt vooral in de winter een groot energieverbruik heeft, is zonne-energieopwekking maar beperkt interessant. Buurman Comeco heeft daarentegen een jaarronde behoefte aan elektriciteit die in de zomer nog hoger ligt, omdat er dan meer gekoeld moet worden. Het slachthuis had echter geen ruimte voor PV en is blij met de samenwerking.