Spookaanvragen zorgen voor lange wachtlijst elektriciteitsaansluiting

26.02.2024 Anne Agterbos

Spookaanvragen zorgen voor lange wachtlijst elektriciteitsaansluiting
© Bundes Regierung

Vorige week schreef Solar365 over de groeiende wachtlijsten voor aansluitingen op het elektriciteitsnet. Uit gesprekken die Het Financieel Dagblad met Netbeheer Nederland voerde blijkt dat een groot deel van deze aanvragen bestaat uit spookaanvragen door bedrijven die misschien helemaal geen gebruik willen maken van de aansluiting, maar de aanvraag toch voor de zekerheid doen, meldt de NOS.

Sinds de zomer van 2023 is de wachtlijst voor het afnemen van stroom voor grootgebruikers gegroeid van 6.000 naar 9.400, omdat er niet genoeg netcapaciteit is. Omdat het een jaar kan duren voordat grootgebruikers een aansluiting kunnen krijgen, doen verschillende ondernemers aanvragen voor de zekerheid.

Theo Scholte, woordvoerder van Netbeheer Nederland, vertelt dat bedrijven soms twee of drie aanvragen bij verschillende netbeheerders tegelijkertijd doen, om daarmee de kans op een aansluiting te vergroten.

Dit creëert volgens netbeheerders een vertekent probleem van netcongestie en de plaatsen waar het net moet worden uitgebreid. Momenteel hebben netbeheerders niet de middelen om dit soort aanvragen uit de wachtlijsten te weren. Scholte doet dan ook een moreel beroep op de aanvragers om zoveel mogelijk realistische aanvragen te doen.