Wachtlijsten voor elektriciteitsnet blijven groeien

21.02.2024 Evelien Schreurs

Wachtlijsten voor elektriciteitsnet blijven groeien

Volgens Netbeheer Nederland blijven de wachtlijsten voor aansluitingen op het elektriciteitsnet groeien. De lijst is nu opgelopen tot bijna 10.000 organisaties die stroom willen afnemen, en 9.400 die willen terugleveren aan het net. Grootverbruikers moeten soms jaren wachten op een aansluiting, kleinverbruikers kunnen meestal nog wel een aansluiting krijgen.

Naast de 9.400 bedrijven en instellingen die wachten op een aansluiting om elektriciteit te kunnen afnemen, wachten er ook 10.000 op de mogelijkheid om elektriciteit terug te leveren. Deze cijfers verzamelde Netbeheer Nederland op verzoek van de Volkskrant. Er kunnen dubbelingen zitten in de telling, omdat bedrijven soms bij meerdere netbeheerders of voor verschillende locaties een aanvraag indienen.

De wachtlijst voor het afnemen van stroom het sterkst gegroeid, sinds de zomer van 2023 is die gegroeid van 6.000 naar 9.400. Een jaar wachten op een aansluiting op het stroomnet is gebruikelijk geworden. Netbeheerders zijn bezig met het uitbreiden van het stroomnet, maar de vraag groeit sneller dan zij kunnen bijhouden.

De ACM onderzoekt wat voor bedrijven een redelijke termijn is om – in de huidige omstandigheden – een stroomaansluiting te verwachten. Voor kleinverbruikers is die termijn 52 weken als er sprake is van een vol stroomnet. Daarnaast werkt de ACM aan een voorrangsregeling voor maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen.