Tegenslag voor Solar Team Twente in Australië

05.10.2023 Simone Tresoor

Tegenslag voor Solar Team Twente in Australië
Marten van den Brink

De Red X, de solarauto van Team Twente, is beschadigd bij een testrit. Het is nog maar de vraag of de auto op tijd hersteld is voor de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië op 22 oktober. Een forse tegenslag voor het team van Saxion en de Universiteit Twente, die een jaar aan de wagen gebouwd heeft.

De schade blijkt zo ernstig dat niet vaststaat of de wagen na reparatie nog net zo aerodynamisch is als voordat er schade is gereden, aldus het team op hun website. Over wat er is gebeurd, wil het team niks zeggen. "Vanwege de reglementen van de race kunnen we die informatie helaas niet delen omdat dit invloed kan hebben op onze race."

De schade is ontstaan tijdens het rijden van een testrit op het circuit Hidden Valley in de stad Darwin, in het uiterste noorden van Australië. Hier worden op 21 oktober alle deelnemende auto's gekeurd op snelheid, stabiliteit en remkracht. Alleen goedgekeurde auto's mogen meedoen aan de race zelf, de snelste auto mag een dag later als eerste wegrijden uit de stad. De auto's rijden vervolgens ruim drieduizend kilometer naar de finish in de zuidelijke stad Adelaide.

Aeroshell beschadigd
De schade die is ontstaan zit in de aeroshell, oftewel de 'huid' van de auto. Het team zet alles op alles om de schade de komende dagen te herstellen. Om de race te kunnen winnen zijn de aerodynamische eigenschappen van de auto zeer belangrijk.

Tim Woertman, team-manager: "Met het moeten repareren van de schade krijgt het team er de komende week nog een extra uitdaging bij. “Het wordt zeker niet eenvoudig om de auto op tijd helemaal raceklaar te krijgen, maar ik heb wel vertrouwen dat we er in slagen. We hebben ons als team goed voorbereid op uitdagingen als deze. We zetten met elkaar de schouders eronder en werken hard aan het repareren van de zonneauto en het analyseren van wat er precies gebeurd is, zodat we niet opnieuw in een vergelijkbare situatie komen.”