TenneT selecteert drie oplossingen voor netcongestie met meeste potentie

25.05.2023 Brendan Hadden

TenneT selecteert drie oplossingen voor netcongestie met meeste potentie
©TenneT

Eerder dit jaar riep TenneT partijen op om innovatieve oplossingen voor het congestieprobleem in te dienen. Na een tweede selectieronde heeft de netbeheerder nu een top drie gekozen, die de komende drie maanden ondersteuning krijgen van TenneT om hun oplossingen op te schalen en te testen.

Het Open Innovatie Programma heeft als doel om creatieve oplossingen op te halen die kunnen helpen netcongestie tegen te gaan. Deelnemers krijgen de kans om publiciteit voor hun idee te krijgen en, als ze geselecteerd worden, hun oplossing met begeleiding en financiering van TenneT verder te ontwikkelen.

TenneT ontving 57 inzendingen en nodigde daarvan 5 uit om hun ideeën te komen toelichten en bespreken op een tweedaags evenement. Uiteindelijk werden drie partijen gekozen die naar de “test & scale phase” gaan: Siemens Energy, KrakenFlex en N-SIDE.

Siemens Energy: dynamische netcapaciteit ontwikkelen
Voor het grootste deel van de netinfrastructuur wordt met vaste capaciteit gewerkt. In de praktijk ligt de capaciteit van de meeste onderdelen echter helemaal niet vast: bij verschillende weersomstandigheden en verschillende temperaturen kan de capaciteit ook verschillen. Volgens TenneT blijven hierdoor bepaalde delen van het net regelmatig onderbenut.

Siemens Energy wil op basis van gegevens die TenneT al heeft een Dynamic Asset Rating (DAR) ontwikkelen waarmee in tijden van grote congestie extra capaciteit kan worden gevonden.

KrakenFlex: digitaliseren van het Nederlandse net
De oplossing van KrakenFlex bestaat volgens TenneT uit twee delen: flexibiliteitsbeheer en netwerkintelligentie.

Flexibiliteitsbeheer verwijst naar de mogelijkheid om allerlei huishoudelijke en commerciële apparaten – zoals EV’s, EV-laadstations, warmtepompen, accu’s, hernieuwbare opwekking – te controleren en bewaken via een digitaal platform.

Netwerkintelligentie gaat om “een computeroplossing die complexe algoritmen en analyses van energiesystemen aan de rand van het net mogelijk maakt”. De combinatie van flexibiliteitsbeheer en netwerkintelligentie zou het mogelijk moeten maken meer uit deze onderdelen te halen, dan afzonderlijk.

N-SIDE: congestievoorspelling
N-SIDE heeft een methodologie ontwikkelt die een verbeterde voorspelling van potentiële congestie mogelijk moet maken. Volgens TenneT kunnen planner en exploitanten hiermee goed geïnformeerde beslissingen nemen over wat te doen.

‘Test & scale phase’
De drie gekozen partijen gaan nu onder begeleiding van TenneT hun oplossingen testen en opschalen. Op 6 juli zullen ze hun ideeën presenteren en verdedigen voor een jury, die feedback zal geven.