TenneT wil komende jaren 160 miljard investeren in stroomnet

11.03.2024 Gijs de Koning

TenneT wil komende jaren 160 miljard investeren in stroomnet

De drukte op het elektriciteitsnet neemt hard toe. Daarom wil netbeheerder TenneT de komende tien jaar 160 miljard euro investeren om de netcongestie op te kunnen vangen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Tennet over 2023 verkondigde de netbeheerder een recordinvestering van “70 procent hoger dan in 2022 voor uitbreiding, versterking en modernisering, kritieke elektriciteitsinfrastructuur op land en op zee” te hebben gedaan.

De besteding van het afgelopen jaar is echter niet genoeg om de elektrificatie in Nederland te kunnen opvangen. TenneT zegt daarom de komende jaren de investeringen te laten groeien naar ten minste 10 miljard per jaar. "De energietransitie is simpelweg niet te stoppen", aldus Manon van Beek, CEO van TenneT. TenneT kreeg eerder deze maand nog toezegging van de Eerste Kamer voor een lening van 25 miljard om te kunnen blijven investeren in het uitbreiden van het net.

De netcongestie zal de komende tijd nog een “kritieke situatie” blijven meldt TenneT. De drukte veroorzaakt lange wachttijden voor het maken van aansluitingen bij bedrijven en nieuwbouwwoningen en ook het verhogen van de capaciteit van een aansluiting laat vaak lang op zich wachten. Van Beek erkent de problematiek: “TenneT doet er alles aan om de capaciteit van het net te vergroten, waarbij we grote nadruk leggen op een zo snel mogelijke uitvoering van onze groeiende investeringsportefeuille van honderden projecten. Onze focus ligt primair op bouwen, bouwen, bouwen”.

TenneT is momenteel ook bezig met het verkopen van de Duitse tak aan de Duitse overheid.