Thuisbatterij gebruikt kunstmatige intelligentie bij verhandelen van stroom

09.04.2024 Evelien Schreurs

Thuisbatterij gebruikt kunstmatige intelligentie bij verhandelen van stroom
©Planetpod

Vandaag is de Planetpod gepresenteerd: de eerste thuisbatterij die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie én in Nederland is ontwikkeld. De batterij slaat stroom op, die bijvoorbeeld is opgewekt door zonnepanelen, en wat daarvan niet verbruikt wordt, wordt opgeslagen of tegen een gunstige prijs verkocht. Dat wordt gedaan door software die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie.

Met de Planetpod kan je zonne-energie gebruiken, opslaan en verhandelen. Om dat goed te reguleren, maakt de batterij gebruik van kunstmatige intelligentie. Die maakt een voorspelling hoeveel zonnestroom een huishouden zal opwekken en hoeveel ze daarvan zullen gebruiken.

De ontwikkelaars van de Planetpod leggen dat uit: “Ons algoritme leert van het energiegebruik in het huishouden waar het apparaat actief is. Het stelt vast wanneer je normaal gesproken gaat wassen, koken of een auto oplaadt. En die informatie neemt de batterij allemaal mee.”

Op basis van die informatie verkoopt de batterij de energie die je niet nodig hebt, op een moment dat de tarieven gunstig zijn. Naar verwachting kan de batterij zich op die manier binnen zes of zeven jaar terugverdienen. Dat geldt vooral voor huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract.

De batterij is deels gemaakt van gerecycled materiaal. De behuizing is gemaakt van gerecycled kunststof, voor het frame is gerecycled metaal gebruikt, de isolatie is gemaakt van gebruikte matrassen en ook voor de behuizing is gerecycled materiaal gebruikt.

Naar eigen zeggen is het een voordeel dat de batterij in Nederland is ontwikkeld, zo kan het worden afgestemd op Nederlandse huishoudens. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van de salderingsregeling en negatieve stroomprijzen. Ook is de batterij kleiner dan andere thuisbatterijen, het is namelijk een all-in-one systeem, terwijl andere bedrijven meestal de omvormer apart leveren.

Vanaf vandaag kunnen pre-orders geplaatst voor de Planetpod. Naar verwachting zal de thuisbatterij in de tweede helft van 2025 op de markt komen.