HCSS: ‘Snellere energietransitie is noodzakelijk’

07.05.2024 Evelien Schreurs

HCSS: ‘Snellere energietransitie is noodzakelijk’

Onlangs publiceerde het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het rapport Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!. Hierin stellen de onderzoekers dat de EU de energietransitie naar een systeem gebaseerd op duurzame energiebronnen moet versnellen. Dit vanwege zowel de strijd tegen klimaatverandering als om de betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie.

Het energiesysteem in Nederland en de EU is voor 80 procent gebaseerd op fossiele brandstoffen, die voornamelijk geïmporteerd worden, wat het energiesysteem kwetsbaar maakt. Geopolitieke spanningen nemen toe, en steeds vaker wordt energie ingezet als wapen.

Ondertussen is de beweeglijkheid van de fossiele markten toegenomen en is het een reëel scenario dat tijdens de energietransitie fossiele markten volatiel zullen blijven met eerder hoge dan lage prijzen, stellen de onderzoekers.

Deze gegevens maken Nederland kwetsbaar en daarom pleiten de onderzoekers voor een versnelling van de energietransitie. De energietransitie kan worden versneld door het aanbod van emissierechten te beperken, vergunningsprocedures te versnellen en door meer duidelijkheid te bieden als overheid.