VVD en ChristenUnie voor subsidie op thuisbatterij

18.02.2022 Jan de Wit

VVD en ChristenUnie voor subsidie op thuisbatterij
©Essent

Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie zeggen een subsidie van 30 procent te willen op batterijen die gekoppeld zijn aan zonnepanelen, dat meldt onder andere RTL Nieuws. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis wijst tegenover de nieuwszender op de hoeveelheid zonne-energie die Nederland per persoon opwekt: "Maar we lopen enorm achter met het opslaan van die zelfopgewekte stroom."

Nederland heeft – na Australië – wereldwijd de meeste PV-capaciteit per persoon, maar heeft tegelijk behoorlijk last van netcongestie. Daardoor staat de thuisbatterij de laatste flink in de belangstelling.

Lees ook: De meeste zonne-energie per persoon, toch trekken donkere wolken zich samen boven Nederland

Batterijen zijn in tien jaar 87 procent goedkoper geworden en kunnen overbelasting van het stroomnet helpen voorkomen. Toch zullen consumenten pas op grote schaal gaan investeren in energieopslag zodra zij de stroom van hun zonnepanelen niet meer onbeperkt mogen terugleveren, zo bleek uit het Smart Storage Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

Lees ook: Markt voor energieopslag wacht op afbouw salderingsregeling

"Daarom willen we dat mensen massaal thuisbatterijen gaan kopen om die zonnestroom in op te slaan", aldus Silvio Erkens, Kamerlid namens de VVD tegenover RTL Nieuws. Het plan van zoueen voordeel opleveren van ongeveer 1.500 tot 2.000 euro per batterij. De partijen willen dat de subsidie volgend jaar wordt ingevoerd en dat zo'n 100.000 mensen er gebruik van kunnen maken.

In België en Duitsland wordt de aanschaf van thuisbatterijen al met behoorlijk succes gesubsidieerd. Zo zijn er in Duitsland al zo'n 500.000 mensen met een thuisbatterij.