Zonne- en windparken ‘verpesten het landschap’ volgens helft van Nederland

14.11.2023 Brendan Hadden

Zonne- en windparken ‘verpesten het landschap’ volgens helft van Nederland

Een peiling van energiebedrijf Zonneplan wijst uit dat 47 procent van de mensen vinden dat duurzame energieprojecten het landschap minder mooi maken. Met name mensen in Drenthe, Friesland en Groningen waren negatief over het effect van deze projecten op het landschap. Toch zou een meerderheid voor de aanleg van een windmolenpark in de buurt zijn als hun energie daardoor goedkoper werd.

Zonneplan legde de stelling ‘Ik vind dat duurzame energieprojecten de natuurlijke schoonheid van het landschap verpesten’ aan 2000 Nederlanders voor. Slechts 23 procent was het niet met die stelling eens, 30 procent reageerde neutraal en 47 procent instemmend.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht in opdracht van Zonneplan, keek ook naar hoe die verhoudingen lagen in afzonderlijke provincies. Daaruit blijkt dat in Drenthe het hoogste percentage (64 procent) kritisch zijn op duurzame energieprojecten in het landschap en in Noord-Holland het laagste percentage (40,6 procent).

Deel in de winst
Zonneplan legde ook nog een andere stelling aan het panel voor. Waar de eerste stelling alleen over de esthetische kwaliteiten van duurzame energieprojecten in het landschap ging, was de tweede stelling gericht op hoe burgers naar de financiële lusten en lasten keken.

Zonneplan vroeg met de stelling ‘Ik zou het niet erg vinden om in de buurt van een windmolenpark te wonen als dat betekent dat ik toegang heb tot goedkopere energie’ of burgers onder andere voorwaarden wel voor duurzame energie zijn. Hierop reageerde het merendeel (55,5 procent) positief en was een aanzienlijk kleiner deel van de respondenten neutraal (slechts 9,7 procent).