Zonnepanelenproducent Meyer Burger bouwt Europese productie af wegens ongunstige markt

17.01.2024 Evelien Schreurs

Zonnepanelenproducent Meyer Burger bouwt Europese productie af wegens ongunstige markt
©Meyer Burger

Zonnepanelen- en zonnecelfabrikant Meyer Burger maakt plannen om een van hun Duitse fabrieken te sluiten. Door de verslechterende Europese zonnepanelen-markt zou het voor het bedrijf rendabeler zijn om te focussen op hun producties in Amerika.

Het plan houdt in dat de fabriek in Freiberg, een van Europa’s grootste zonnepanelenfabrieken, zal sluiten vanaf april 2024. De zonnecelfabriek in Thalheim zal wel open blijven om de productie voor de Verenigde Staten te ondersteunen, waar Meyer Burger al zonnepanelen produceert.

Reden van Meyer Burger om deze plannen te maken, is de ongunstige Europese zonnepanelenmarkt van het afgelopen jaar. Na een enorme productie van zonnepanelen in China, en handelsbeperkingen voor India en de Verenigde Staten, zit Europa met een overschot aan zonnepanelen. Ook Meyer Burger produceerde meer, terwijl de verkoop juist zakte.

De plannen zijn nog niet definitief, het besluit wordt in de tweede helft van februari genomen, afhankelijk van eventuele financiering of ontwikkelingen op de Europese markt. Momenteel verkent het bedrijf verschillende financieringsmaatregelen, onder andere exportfinanciering van het Duitse ministerie van Economie en Klimaat en een lening bij de Amerikaanse overheid.

In een eerder interview met Solar365 sprak CEO Gunter Erfurt al over de ingewikkelde concurrentiepositie van Europese bedrijven tegenover sterk gesubsidieerde bedrijven uit China. “Er is geen gelijk speelveld in Europa en dat komt simpelweg omdat we concurreren met zwaar gesubsidieerde bedrijven uit China”, zei Erfurt destijds.

“De huidige dip aan de Europese vraagkant zorgt ervoor dat veel Europese bedrijven in de zonne-energiesector momenteel met verschillende uitdagingen worden geconfronteerd. Een probleem dat Chinese concurrenten nauwelijks zal overkomen dankzij de constante staatssteun die zij al ruim een decennium ontvangen.”