Zonnesector staat niet achter massaclaim tegen stoppen salderingsregeling
11.04.2025 Evelien Schreurs

Dat de salderingsregeling per 2027 komt te vervallen heeft impact op de vergoeding die huishoudens krijgen voor hun zonnestroom. Daarom is de ‘salderingsclaim’ in het leven geroepen met als doel de salderingsregeling te behouden of een schadevergoeding te regelen voor zonnepaneelbezitters. De zonnesector is het echter niet eens met deze claim: zij ziet het einde van de salderingsregeling als moment om op een andere manier met zonnestroom om te gaan.
“De salderingsregeling voor zonnepanelen stopt op 1 januari 2027. De gevolgen voor u zijn verregaand. Als u stroom in de zomer opwekt en aan het net levert, krijgt u nauwelijks een vergoeding. Als u stroom nodig heeft in de winter, moet u stroom duur inkopen”, betoogt de website van de salderingsclaim.
Op de website kunnen zonnepaneelbezitters zich aanmelden om gezamenlijk te laten zien het niet eens te zijn met het stoppen van de salderingsregeling. Het plan is om een stichting te starten om vervolgens een zaak tegen de overheid te beginnen. Zonnepaneelbezitters zouden de dupe zijn geworden van ‘zig-zag-beleid’ van de overheid. Op woensdagsavond 9 april zijn er al 147.432 aanmeldingen gedaan via salderingsclaim.nl.
Flexbonus
Holland Solar directeur Wijnand van Hooff reageert in een post op LinkedIn: “In veel Europese landen, waaronder Duitsland, België, Zweden en Denemarken, is de salderingsregeling inmiddels afgeschaft. Nederland is een van de laatste landen waar je nog mag salderen. In Nederland zijn nu meer dan drie miljoen huishoudens met zonnepanelen. Het structureel salderen van zonnestroom blijft op termijn niet houdbaar, stelt Holland Solar. Het houdt het elektriciteitsnet onnodig onder druk en stimuleert consumenten onvoldoende om stroom op het juiste moment zelf te gebruiken.”
“We begrijpen dat het wegvallen van de salderingsregeling vragen oproept bij mensen die in zonnepanelen hebben geïnvesteerd. Maar de massaclaim is niet de oplossing. De regeling zou altijd stoppen. Het is nu tijd om vooruit te kijken en consumenten te helpen om hun zelf opgewekte stroom slimmer te gebruiken.”
Bij het radioprogramma Dit is de Dag vertelt Van Hooff verder, evenals een van de advocaten achter de massaclaim Oscar van Oorschot. Van Oorschot betoogt dat mensen niet goed zouden zijn voorgelicht over het naderende einde van de salderingsregeling. “Niemand wist het, er was onduidelijkheid en de verwachting was dat het zou worden afgebouwd in een periode van 8 tot 10 jaar, dat was ook het advies van de raad van state. En nu gaat het binnen twee jaar en dat is veel te snel.” Het doel is om eerst met de overheid in gesprek te gaan en het originele plan met gefaseerde afbouw terug in te voeren, en als dat niet lukt een compensatieregeling voor zonnepaneelbezitters.
Van Hooff begrijpt dat er teleurstelling is over het afschaffen van de salderingsregeling. De zonnesector had ook liever een geleidelijke afbouw gezien, maar is het niet eens met de massaclaim. “De salderingsregeling is bedoeld geweest om zoveel mogelijk zonnepanelen in het systeem te krijgen en ervoor te zorgen dat zonne-energie heel goedkoop werd. Inmiddels is zonne-energie heel goedkoop, als je nu zonnestroom op je dak schroeft heb je voor 5 cent per kilowattuur stroom, dat is heel goedkoop als je het vergelijkt met wat je betaalt bij je energieleverancier.”
“Maar nu is de uitdaging om die stroom ook daadwerkelijk te gebruiken. Want als je stroom voor heel weinig opwekt en je kunt er niets mee, dan is het eigenlijk niets waard. Dus nu is het niet de uitdaging om zo veel mogelijk zonnepanelen op het dak te krijgen, maar om zo veel mogelijk zonnestroom op te wekken en die nuttig te gebruiken.”
Daarom pleit Holland Solar voor het invoeren van een Flexbonus. “We streven ernaar dat de overheid mensen gaat helpen om zo veel mogelijk van de stroom die ze opwekken ook zelf te gebruiken, dat noemen we een flexbonus. Dat is eigenlijk een bonus die je krijgt op het moment dat je de stroom die je zelf opwekt ook daadwerkelijk zelf gebruikt.”
Zo’n bonus zou huishoudens moeten stimuleren om zonnestroom te gebruiken op momenten dat het beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door de warmtepomp overdag alvast water te laten verwarmen voor later op de avond of bijvoorbeeld door een elektrische auto op te laden, legt Van Hooff uit. Een als dat niet mogelijk is, door gebruik te maken van een thuisbatterij.
Reacties uit de sector
Ook anderen uit de zonnesector reageren op de massaclaim. Sanne de Boer, analist energietransitie bij Rabobank, schrijft op LinkedIn. “Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat de salderingsregeling eindelijk wordt afgeschaft, maar ik merk ook dat veel consumenten verrast zijn en zich zelfs belazerd voelen. Toch zijn er al 10 jaar plannen voor afschaffing, wat de vraag oproept hoe het kan dat zoveel mensen zich overvallen voelen? Zijn mensen niet goed genoeg geïnformeerd? En zo ja, wie had dat dan moeten doen?”
Energy trendwatcher Jan Willem Zwang schrijft: “Hoe sneu ik het ook vind voor iedereen die nooit een krant leest, het nieuws kijkt of af en toe op LinkedIn zit, afschaffen salderen is al jaren een thema en gespreksonderwerp bij energiebedrijven, netbeheerders en de politiek. En er is ook best veel aandacht aan gegeven door media. Persoonlijk denk ik dat een salderingsclaim nutteloos is en een verspilling van tijd en geld.”