De modulaire batterij: flexibel, betaalbaar, duurzaam
7 maart 2024Batterijopslagsystemen zijn een hele investering, dus je wilt niet betalen voor opslagcapaciteit die je (nog) niet nodig hebt. Gelukkig hoeft dat met een modulaire batterij ook helemaal niet. In deze blog gaan we uitgebreid in op wat een modulaire batterij is, wat de voordelen ervan zijn en wat het verschil is tussen modulair uitbreidbaar en schaalbaar.
Wat is een modulaire batterij?
Een modulaire batterij is een batterij waarvan de capaciteit (kWh) uitbreidbaar is. Op die manier kun je de capaciteit zo precies mogelijk afstemmen op de capaciteit die je nodig hebt, in plaats van dat je (fors) moet betalen voor opslagcapaciteit die je (nog) niet gebruikt. Die kosten liggen tussen de 500 en 800 euro per kWh voor alleen de batterij, dus overbodige kWh’s wil je voorkomen. Bijna alle batterijen bij Memodo zijn modulair uitbreidbaar.
Wat zijn de voordelen van een modulaire batterij?
- Je kunt klein beginnen en een extra module toevoegen als je meer opslagcapaciteit nodig hebt.
- Bij een defect hoef je alleen de kapotte modules te vervangen, in plaats van de hele batterij. Dit is een stuk duurzamer.
- Het batterijmanagementsysteem (BMS) zit vaak bovenin in plaats van dat het geïntegreerd is. Je kunt het BMS dan vervangen of meerdere modules toevoegen aan één BMS.
- In het geval van een modulair uitbreidbare hoogspanningsbatterij stijgt de spanning van de batterijtoren, waardoor niet alleen de opslagcapaciteit in kWh, maar ook het batterijvermogen toeneemt.
- In het geval van een modulair uitbreidbare laagspanningsbatterij (48V) neemt de maximale stroom van de batterijtoren toe. Wel is het dan regelmatig zo dat alleen de capaciteit (kWh) toeneemt en niet het batterijvermogen.
Of alleen de capaciteit (kWh) toeneemt of ook het vermogen (kW) hangt ervan af of het om een laagspannings- of een hoogspanningsbatterij gaat. We nemen even aan dat je (hybride of batterij)omvormer een bepaalde maximale ingangsstroom van de batterijen kan verwerken.
Een modulaire uitbreiding van een laagspanningsbatterij kan alleen maar een parallelschakeling zijn. Alleen zo blijft de spanning immers 48V. Wanneer de stroom door het toevoegen van modules de batterijstroomlimiet van de omvormer nadert, neemt alleen nog de capaciteit (kWh) van de batterij toe en het vermogen niet.
Een modulaire uitbreiding van een hoogspanningsbatterij, daarentegen, kan alleen maar een serieschakeling zijn. Elke extra unit in de toren doet de nominale spanning van de batterijtoren immers stijgen. Bij een gelijkblijvende stroomlimiet en een hogere spanning, moet het vermogen dus toenemen. Daarom neemt bij een hoogspanningsbatterij niet alleen de capaciteit (kWh) toe als er modules worden toegevoegd, maar ook het vermogen (kW).
Modulair uitbreidbaar versus schaalbaar
Goed om te weten: modulair uitbreidbaar is iets anders dan schaalbaar. Bij een schaalbaar systeem gaat het om parallel geschakelde batterijtorens (die elk wel weer uit verschillende modules bestaan) met ieder een eigen omvormer. Ook een Tesla Powerwall 2 kan schaalbaar genoemd worden, omdat deze een geïntegreerde omvormer heeft en je op het moment dat je een tweede Powerwall 2 installeert, dus ook twee omvormers hebt die parallel opereren. Deze batterij is alleen verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 14 kWh en dus niet modulair uitbreidbaar. Als je meer dan 14 kWh opslagcapaciteit nodig hebt, kun je alleen een tweede Powerwall kopen en dan heb je dus 28 kWh opslagcapaciteit maar ook tweemaal het batterij-omvormervermogen.
Modulair uitbreidbare batterijen bij Memodo
Uiteraard kun je voor modulair uitbreidbare batterijen terecht in de Memodo-shop. Voor thuisgebruik kun je bijvoorbeeld kiezen voor de GoodWe Lynx Home F Plus+ (hoogspanning) of de SolarEdge 4,6 kWh 48V-batterij(laagspanning). Ook de LVS of de HVS van BYD zijn prima opties.
Voor commercieel gebruik is de GSS van ADS-TEC een goede keuze. Deze batterijsystemen zijn niet modulair uitbreidbaar maar wel schaalbaar. Je kunt meerdere units parallel schakelen om zo een systeem te creëren met tot wel 1MWh aan opslagcapaciteit. De batterijomvormer en batterij zitten in één behuizing die buiten geplaatst kan worden en meerdere behuizingen kunnen parallel aan elkaar opereren als één systeem. Voorbeeld: met drie keer de ADS-TEC Energy PowerBooster GSS0608 creëer je een batterijsysteem met 180kW vermogen en bijna 240kWh capaciteit.
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste modulaire batterij voor jouw project? Onze energie-experts zitten voor je klaar. Bel 088-7867253 of mail naar info@memodo.nl.
Dit artikel is 7 maart 2024 geplaatst door: Memodo Nederland