Nederlandse huiseigenaar wil zonnepanelen op pauze kunnen zetten. Marktleider komt met oplossing.

19 december 2023

Vianen, 19-12-2023 – Meer manieren om te besparen op energiekosten, door de eigen zonnepanelen op pauze te zetten wanneer er sprake is van negatieve stroomprijzen. Dat wil rond 90% van de Nederlandse consumenten. 
* Marktonderzoek in opdracht van SolarEdge uitgevoerd door Continews onder een representatieve steekproef binnen een ISO-gecertificeerde onderzoeksgroep van meer dan 37.000 mensen, met 1.006 respondenten. 


Negatieve stroomprijzen 
Heb je zonnepanelen in eigendom waarmee je zonne-energie opwekt en stroom teruglevert tijdens uren met negatieve stroomprijzen? Dan krijg je geen vergoeding voor deze kWh’s, maar moet je betalen voor je teruglevering. Het is dus goed om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk te verbruiken (tijdens de uren met negatieve stroomprijzen). Door de zonnepanelen op pauze te zetten op juist die momenten, bespaar je nog meer op energiekosten.  


Grote behoefte aan pauzeknop 
Een pauzeknop om de zonnepanelen op pauze te zetten bij negatieve stroomprijzen verschaft consumenten meer invloed op hun energievoorziening. Uit het onderzoek blijkt dat 84,5% van de Nederlandse consumenten bekend is met het concept van negatieve stroomprijzen. Maar liefst 91% geeft aan grotere invloed op de energiekosten te willen uitoefenen. Ruim 88% van de respondenten zou de eigen zonnepanelen pauzeren als ze daarmee geld konden besparen. 


Oplossing voor handen 
Marktleider SolarEdge introduceert in de Benelux per direct voor haar gebruikers de ‘Negatieve tariefoptimalisatie’ functie. 
De nieuwe optimalisatiefunctie is ontworpen om automatisch de productie van de omvormer te pauzeren wanneer de exporttarieven negatief zijn. Huiseigenaren met een dynamisch energiecontract kunnen de functie inschakelen op de mySolarEdge app en kosten voor de export van overtollige elektriciteit naar het net vermijden. De functie is onderdeel van SolarEdge One welke is ontwikkeld om de onzekerheid van de huiseigenaar rond de geldende tarieven te overwinnen. Dit Energie Optimalisatie Systeem maakt elke dag honderden energiebeslissingen op basis van voorspellingen van de zonneproductie, energieverbruikspatronen en elektriciteitstarieven. Het stelt huiseigenaren in staat om het gebruik van overtollige zonnestroom te maximaliseren, perioden met daluren te benutten en het energiegebruik thuis direct te optimaliseren, waardoor energie en kosten worden bespaard. 

De nieuwe optimalisatiefunctie is direct beschikbaar voor systeemeigenaren in de Benelux. 
 

Over SolarEdge 
SolarEdge is een wereldleider in slimme energietechnologie. Door gebruik te maken van technische capaciteiten van wereldklasse en met een niet-aflatende focus op innovatie, creëert SolarEdge slimme energieoplossingen die ons leven van stroom voorzien en toekomstige vooruitgang stimuleren. 
SolarEdge ontwikkelde een intelligente omvormeroplossing die de manier veranderde waarop stroom wordt geoogst en beheerd in zonne-energiesystemen. De geoptimaliseerde omvormer van SolarEdge streeft naar een maximale stroomopwekking en verlaagt tegelijkertijd de kosten van de door het systeem geproduceerde energie. SolarEdge blijft slimme energie bevorderen en richt zich op een breed scala aan energiemarktsegmenten via zijn oplossingen voor zonne-energie, opslag, EV-opladen, batterijen, aandrijflijnen voor elektrische voertuigen en netwerkdiensten.  
*begin 2024 komt SolarEdge One op de markt 

Dit artikel is 19 december 2023 geplaatst door: SolarEdge Technologies (Holland) B.V.