Opperdepop alle groene energie

02.03.2023 Simone Tresoor

 Opperdepop alle groene energie

Alle groene energie die we dit jaar produceren, alles wat we tot vandaag gebruiken aan energie, is vandaag op. Het is Green Energy Day, de dag dat alle duurzame energie die in Nederland in dit jaar is geproduceerd op is.

Het doel uit het Energieakkoord is om in 2023 op 16,7 procent hernieuwbaar uit te komen. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat in dat dat moet lukken. Ieder jaar schuift deze dag een stukje op omdat steeds meer Nederlanders produceren. Ieder jaar doen we het beter.

In 2030 is driekwart van de elektriciteit duurzaam
In 2030 zijn we al een aardig eind op weg om alle energie duurzaam te maken. Dan valt de dag op 20 april wordt verwacht. 27 tot 33 procent van alle energie. Als we alleen naar elektriciteit kijken gaat het harder, want naar verwachting is driekwart van de elektriciteit al duurzaam in 2030.

Het doel van Green Energy Day is dat we in 2050 er samen voor hebben gezorgd dat de dag op 31 december valt. Om dat doel te halen moeten we elk jaar twaalf dagen opschuiven. In 2023 zijn we negen dagen opgeschoven, nog niet genoeg, maar wel een begin.