338 miljoen voor waterstof

13.04.2021 Nicolien van Loon

338 miljoen voor waterstof

De Nederlandse overheid investeert 338 miljoen euro in het opschalen van waterstof en groene elektronen in de industrie, werd bekendgemaakt door de Rijksoverheid in een Kamerbrief.

Het voorstel ‘Groenvermogen van de Nederlandse economie’ is gedeeltelijk toegewezen. Van de 338 miljoen euro is 73 voorwaardelijk toegekend met een reservering van 265 miljoen. Het voorstel is toegelegd op de opschaling van waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën.

Het gaat hier om een integrale aanpak van bedrijven, overheden en kennisinstellingen in de sector, waaronder een breed samenhangend onderzoeks- en innovatieprogramma en een onderwijsagenda. De verwachting is dat het ontwikkelen van dit voorstel sterk zal bijdragen aan de klimaatopgave.

Belangrijke impuls
Richard van de Sanden is wetenschappelijk directeur bij EIRES, het energie-instituut van TU/e. Hij voorziet in een artikel op de website van TU/e hoe het fonds een enorme impuls gaat geven aan het veld en kansen biedt voor TU/e op het gebied van elektrolyzer ontwikkeling en verduurzaming van de chemische industrie. “De beoogde samenwerking tussen chemie, energie en maakindustrie levert duizenden nieuwe banen op en bezorgt Nederland een solide plek in de Europese kopgroep op gebied van waterstof," stelt Van de Sanden vast, “Daarmee is dit programma een belangrijke impuls in het vergroenen van onze economie.”

Om groene waterstof uiteindelijk efficiënter en goedkoper te kunnen toepassen is meer onderzoek en ontwikkeling van innovaties nodig. In de toekomst kunnen interessante verdienmodellen voor Nederland ontstaan in een mogelijke rol als producent of internationale distributeur.

Kansrijke clusters
De wens is dat de publieke investeringen een krachtig en flexibel waterstofecosysteem creëren. Dit moet de basis vormen voor de opschaling van waterstof en elektrochemie. Kansrijke industriële clusters zijn Noord-Nederland, Amsterdam, Rotterdam/Moerdijk, Zeeland, Arnhem, Brainport Eindhoven en Limburg (Chemelot).

Andere voorstellen
De financiering komt vanuit het Nationaal Groeifonds. Andere voorstellen die worden bekostigd bewegen zich op het vlak van kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, en quantumtechnologie. Deze dragen volgens een onafhankelijke adviescommisie bij aan economische groei, het versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de internationale kennis-  en concurrentiepositie van Nederland. In totaal is er 1,35 miljard euro beschikbaar.