6x veiligheid bij installatie pv op dak

18.03.2021 Marjolein de Wit - Blok

6x veiligheid bij installatie pv op dak
Eric de Vries

Met de groeiende vraag naar pv-systemen op daken wordt er steeds meer op hoogte gewerkt. Iedereen is zich bewust van het gevaar, maar hoe zorg je er voor dat er ook echt niets mis gaat? Veilig werken op hoogte begint met het gebruiken van het gezonde verstand. Als aanvulling hierop zetten we een zestal ‘gouden regels’ op een rij.

1 Start aan de zonzijde

Wanneer aan meer zijden van een woning wordt gewerkt, is het handig om aan de zonkant te beginnen. Daar is het dak het eerste droog en hiermee minder glad.

2 Goedgekeurd valharnas

Mensen die op hoge locaties werken waar niet al een permanente bescherming aanwezig is – in de vorm van bijvoorbeeld hekken – werken praktisch altijd met een veiligheidsharnas in combinatie met een vanglijn.

3 Stevige steiger

Om mens en materiaal veilig naar boven te krijgen, wordt vaak een steiger gebruikt. Zorg dat de steiger volgens de voorschriften wordt opgebouwd en op een stevige ondergrond staat. Let er bij het gebruik van een rolsteiger ook op dat alle wielen geremd staan en zijn beveiligd tegen wegdraaien.

4 Let op de wind

Een onderschatte factor bij het werken op hoogte is de invloed van de wind. Deze kan op het dak, waar geen bescherming door hoogbouw of begroeiing is, harder zijn dan verwacht.

5 Geen panelen via ladder

Plaats een ladder op een stevige ondergrond onder een hoek van ongeveer 75 °. Het uiteinde steekt het beste ongeveer een meter of meer boven de dakrand uit. Wanneer de ondergrond modderig is of op een andere manier onvoldoende steun biedt, plaats dan bijvoorbeeld een houten plank om de gewenste stevigheid te bereiken.

6 Struikel niet

Uitglijden is een veel voorkomende oorzaak van vallen en deels te voorkomen door passende schoenen te dragen met voldoende grip. Veiligheidsschoenen die te groot of te klein zijn even lenen is niet aan te raden. Naast uitglijden is ook struikelen een belangrijke oorzaak van vallen. Bijvoorbeeld over losse veters. Veterloze schoenen bieden hier uitkomst.

Het hele artikel vindt u in het dossier 'Zonne-energie installatie' op de website van E&W Installatietechniek.