Aantal groene vacatures blijft groeien, kabinet trekt 123 miljoen euro uit
09.06.2023 Jan de Wit

In drie jaar tijd is het gebruik van groene termen in vacatures met 59 procent gestegen, dat meldt Duurzaam Ondernemen op basis van onderzoek van Indeed. Na elektricien is zonnepaneleninstallateur de snelst groeiende vacature met een groei van 108 procent in één jaar tijd. Tegelijk investeert het kabinet 123 miljoen euro vanuit het Actieplan Groene en Digitale Banen dat het personeelstekort in de digitale en energietransitie moet verkleinen.
Het afgelopen jaar is het aantal groene vacatures, met termen zoals ‘duurzaamheid’, ‘klimaatverandering’, ‘klimaat uitstoot’ en ‘biodiversiteit’, met 13 procent gegroeid. In de afgelopen drie jaar gaat het zelfs om een stijging van 59 procent.
Ook werkzoekende zijn steeds meer geïnteresseerd in een groene baan. Het aantal groene zoektermen en clicks op groene vacatures zijn in een jaar tijd met respectievelijk 26 en 23 procent gestegen.
“Vacatures die groene termen bevatten stijgen in aantallen, maar ook de populariteit vanuit werkzoekenden neemt toe”, aldus Stan Snijders, managing director van Indeed Benelux. “Deze cijfers benadrukken de toegenomen verwachtingen van werkzoekenden als het gaat om duurzaamheid en hun toekomstige werkgever. Hoewel salaris de grootste drijfveer blijft in de zoektocht naar een baan, wordt de maatschappelijke impact van een potentiële nieuwe werkgever en hun vacatures steeds belangrijker.”
Het aantal vacatures voor elektriciens groeide in een jaar tijd met maar liefst 303 procent. Ook het aantal vacatures voor zonnepaneleninstallateurs en duurzame adviseurs groeide sterk met respectievelijk 108 en 90 procent.
Meer geld voor samenwerkingsverbanden
Het aantal openstaande vacatures is een probleem dat de energietransitie al langere tijd afremt, voor bedrijven is het met name lastig om aan voldoende technisch personeel te komen. Het kabinet heeft daarom al verschillende maatregelen aangekondigd. Het Actieplan Groene en Digitale Banen moet al deze inspanningen coördineren.
Lees ook: Actieplan Groene en Digitale Banen: meer banen, meer scholing, meer geld, meer perspectief
Om de samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven te verbeteren trekt het kabinet nu 123 miljoen euro uit. Wanneer opleidingen goede stageplekken bij passende bedrijven kunnen aanbieden worden zij immers aantrekkelijker voor jongeren die nog geen studiekeuze hebben gemaakt. Ook krijgen studenten een beter beeld van de beroepsgroep waarvoor zij leren.