Enphase ziet vraag naar thuisbatterijen sterk groeien: “Mensen willen onafhankelijk zijn”
02.05.2025 Gijs de Koning

Enphase is een van de belangrijkste namen op het gebied van residentiele zonne-energie. Sinds kort hebben ze een nieuw product in de markt gebracht: de IQ System Controller. Door deze controller aan te sluiten op een thuisbatterij kunnen huishoudens zelfs in het geval van stroomuitval hun hele huis blijven voorzien van stroom. Daarmee ondersteunt Enphase Nederlanders in hun streven naar energie-onafhankelijkheid — een ontwikkeling die steeds meer momentum krijgt.
De IQ System Controller neemt als het ware de functionaliteit van de meterkast over. Hij wordt dan ook tussen de meterkast en de thuisbatterij van Enphase geplaatst. Mocht de stroom uitvallen, neemt de IQ System Controller binnen enkele milliseconden de functionaliteit van de meterkast over. “Dit is snel genoeg om er voor te zorgen dat zelfs je alarmklok niet uit valt”, legt Pete Halmans, Marketing directeur bij Enphase, uit.
De IQ System Controller wordt aangesloten op de thuisbatterij van Enphase en wordt hiermee onderdeel van een slim energiesysteem. Enphase biedt ook een oplossing voor de integratie van het energiesysteem met externe apparaten door middel van de IQ Energy Router. "De Energy Router is bedoeld om externe apparaten zoals een laadpaal of warmtepomp slim aan te sturen via ons Energy Management System," aldus Halmans. "Daarmee zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk eigen opgewekte energie gebruikt."
De intelligentie van het energiemanagement zit overigens vooral in de Enphase Gateway. "De Energy Router is eigenlijk een verlengstuk. De Gateway stuurt alles aan, inclusief de app-functionaliteiten."
De thuisbatterij voor onafhankelijkheid
Halmans vertelt dat energieonafhankelijkheid steeds belangrijker wordt onder de Nederlanders. En sinds de grote stroomuitval in Spanje en Portugal ziet hij de vraag sterk toenemen, ook in Nederland. In zijn werk ziet hij, door middel van A/B-tests in zijn marketingcampagnes, wat potentiële klanten aanspreekt. Zij blijken eerder geneigd een thuisbatterij te kopen wanneer deze wordt gepresenteerd als middel tot meer onafhankelijkheid dan wanneer de nadruk ligt op de terugverdientijd. Opvallend, omdat de afgelopen jaren in de discussie rondom zonnepanelen en de salderingsregeling juist de terugverdientijd bijna uitsluitend werd aangehaald.
“Klanten willen controle nemen over hun eigen energievoorziening. Ze willen hun eigen opgewekte stroom maximaal zelf gebruiken,” legt Halmans uit.
Ook heeft Enphase recent een laadpaal op de markt gebracht. De laadpaal is afgesteld om optimaal gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie. Zo kan hij zowel op 1 fase stroom leveren aan de auto als op 3 fasen. Dit betekent dat bij weinig zonlicht hij met een lager vermogen stroom aan de auto kan leveren en als de zon begint de schijnen de auto volle bak kan worden volgeladen (mits hiervoor genoeg zonnepanelen op het dak liggen natuurlijk).
Balkonsolar en veiligheid
Een andere trend waar Enphase op inspeelt is balkonsolar. Halmans: "Met een eenvoudige set zonnepanelen kun je straks via een micro-omvormer direct stroom terugleveren aan je eigen woning via een stopcontact. In Duitsland en België groeit dat segment explosief, en wij brengen binnenkort ook een oplossing naar Nederland."
Over zorgen rond veiligheid is Halmans duidelijk: "Het is belangrijk dat er goede regelgeving en kwaliteitscontroles zijn. Je wilt niet dat iemand goedkope producten van lage kwaliteit gebruikt en zo brandgevaar veroorzaakt. Wij leveren producten die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen."
Samenwerken om netcongestie aan te pakken
Halmans benadrukt ook dat Enphase actief meedenkt over de energietoekomst van Nederland. "We werken samen met energieleveranciers, netbeheerders en via Holland Solar aan oplossingen om netcongestie tegen te gaan. Thuisbatterijen kunnen daarin een sleutelrol spelen," zegt hij. "Met slimme sturing kunnen we het net ontlasten én mensen helpen hun eigen energie beter te gebruiken."
Volgens Halmans biedt de combinatie van zonnepanelen, thuisbatterij, slimme aansturing en eventueel een laadpaal precies wat de consument van vandaag zoekt: flexibiliteit, controle en onafhankelijkheid. "De Nederlander wil zelf kunnen beslissen over zijn energie. Dat wordt de komende jaren alleen maar belangrijker."