Accu aanschaf nu al interessant mits toekomstbestendig

16.09.2021 Joyce Beuken

Accu aanschaf nu al interessant mits toekomstbestendig

Consumenten kijken jammer genoeg vaak de kat uit de boom als het aankomt op batterijopslag. Want de accu wordt pas aantrekkelijk als de salderingsregeling afloopt, toch? Bij Indutecc weten ze dat dat niet zo is, en nog veel belangrijker: weten ze hoe ze de klant hier ook van kunnen overtuigen.

Jeroen Panis is salesmanager. Op vakbeurs Solar Solutions International, die plaatsvindt van 28 tot en met 30 september in Expo Haarlemmermeer, geeft hij een seminar over de onlosmakelijke verbinding tussen zonnestroom en accu-opslag.

Panis: “Veel mensen staren zich blind op de salderingsregeling. Ze geloven dat de aanschaf van opslag pas een aantrekkelijke investering is als het salderen af is gebouwd. Maar het kostenplaatje zou niet de voornaamste reden moeten zijn om een thuisbatterij aan te schaffen.” Flexibele energiecontracten zijn in aantocht. “Wie nu panelen legt, moet rekening houden met alle ontwikkelingen die zich aan zullen dienen. Dat kan bijvoorbeeld door een slimme omvormer te nemen die in een later stadium gemakkelijk op een batterij aangesloten kan worden.”

Peakshaving
Om te voorkomen dat de populariteit van de thuisaccu stagneert maakt Indutecc gebruik van een driestappenplan. “Meten, balanceren en peakshaving. We verkopen niet gewoon een accu, we verkopen de oplossing voor de toenemende problematiek rondom netwerkcongestie.”

In de praktijk heeft de oplossing zich bewezen als succesvol blijkt uit het project van Indutecc in Callantsoog. Het nieuwe Roompotpark Qurios Callantsoog kreeg van Liander onvoldoende netcapaciteit om het park van voldoende energie te voorzien. De netcapaciteit in de omgeving was te zwak. Indutecc werd benaderd voor een mogelijke oplossing.

Zij boden de mogelijkheid om een energiecontainer te plaatsen voorzien van Ferroamp Energy Hubs en Nilar accu's waarmee gemeten, gebalanceerd en gepeakshaved  kan worden. Zo worden de ochtendpiek en avondpiek van het park netjes afgevangen. Meer informatie over die project vind je op de website van Indutecc.

Op woensdag 29 september geeft Jeroen Panis van 14:55 tot 15:15 het seminar Geïntegreerde PV / Energieopslag systemen met duurzame en veilige batterijen op het seminarplein van Solar Solutions International.