'Adviseer altijd een toekomstbestendige hybride omvormer'
05.04.2023 Simone Tresoor
“Veel consumenten denken niet verder dan een goed werkend PV-systeem. Maar we weten allemaal dat het verstandig is ze te adviseren verder te kijken, bijvoorbeeld naar een hybride omvormer zodat er later een thuisbatterij aan gekoppeld kan worden”, vertelt Matthijs van de Water, distribution manager bij Sungrow.
Sungrow is opgericht in 1997 en is een marktleider op het gebied van omvormers, batterij- en EV-oplaadoplossingen. Sinds vorige jaar heeft Sungrow ook een waterstofafdeling opgezet. De Sungrow hybride omvormers zijn beschikbaar met vermogens tussen de 3 en 10 kilowattuur in 1- en in 3-fase-uitvoering.
Tevens zijn de omvormers compleet uitgerust waardoor ze direct op de batterij kunnen worden aangesloten. De lithium-ijzerfosfaat-batterij gebruikt de veiligste lithium-ion technologie en is compact verpakt in modules van 3,2kWh die 33 kilo wegen en die dankzij de handvatten eenvoudig door een persoon te monteren zijn.
Er is geen bedrading vereist tussen de modules omdat er connectors in zitten. Hierdoor duurt het opbouwen van een 9,6 kilowattuur batterij van drie modules maar drie minuten. Bij het inbedrijfstellen van de omvormer wordt de batterij automatisch gedetecteerd en geconfigureerd.
‘Nu geen hybride omvormer aanschaffen is doodzonde’
Van de Water: “Het is natuurlijk doodzonde dat, vooral veel particulieren, een PV-systeem aanschaffen en dan niet weten dat ze er beter aan doen er een hybride omvormer bij te kopen, zodat ze in de toekomst eventueel een thuisbatterij kunnen koppelen. Dan gooi je gewoon geld weg. De consument is hier gewoonweg niet van op de hoogte. Daar zie ik een taak voor de installateur qua toekomstbestendig adviseren. Mocht de saldering er straks af zijn, dan hoeven deze consumenten in elk geval hun omvormer niet weg te gooien als ze batterijen willen.”
Tekorten
Net als de rest van de wereld heeft ook Sungrow last van tekorten en dan voornamelijk van chips. “We hebben geprobeerd met onze distributeurs en rechtstreekse klanten zoveel mogelijk te voorspellen wat er dit jaar nodig is. Dat is heel aardig gelukt. Maar ook wij krijgen veel vragen uit het werkveld en dan vooral voor grote omvormers. Ook die hebben wij in ons bestand, 125 en 350 kilowattuur. Op de grote omvormers zit momenteel een levertijd van een half jaar. Tot 50 kilowattuur hebben we voldoende beschikbaar om ook aan nieuwe klanten te leveren.”
‘Azië en Europa hebben elkaar nog wel een tijdje nodig’
“Gezien de mondiale vraag naar duurzame systemen is de markt zo groot dat alle partijen, of ze nu uit China of Europa komen, alle zeilen bij moeten zetten om de doelen te halen. Zeker op de korte termijn kan Europa niet zonder China. De fabrieken die er momenteel zijn in Europa zijn nog kleinschalig te noemen. Als je een grote installateur in Nederland bij zo’n producent laat inkopen is alles meteen verkocht. Dus om aan de Europese doelstellingen te voldoen ga je er nooit komen met lokale productie alleen. Dan moeten er echt veel meer grootschalige initiatieven komen. Azië en Europa hebben elkaar dus echt nog wel een tijdje nodig”, besluit Van de Water.