Bakkerij Carl Siegert genomineerd voor EZK Energy Award 2022 vanwege zonnedak

15.12.2022 Jan de Wit

Bakkerij Carl Siegert genomineerd voor EZK Energy Award 2022 vanwege zonnedak
©Bakkerij Carl Siegert

Bakkerij Carl Siegert wekt 35 procent van zijn stroomvraag zelf op met zonnepanelen op het dak van de bakkerij. Het familiebedrijf is volgens de jury van de EZK Energy Award 2022 daarom “een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zijn energierekening omlaag heeft gebracht”. Extra bijzonder omdat bakkers flink worden getroffen door de hoge energieprijzen, zo erkent Siegert zelf ook.

Familiebedrijf Bakkerij Carl Siegert bespaart flink op de energierekening met de zonnepanelen op het dak. 35 procent van de stroomvraag wordt gedekt door de eigen opwek en de restwarmte van de ovens wordt gebruikt om verschillende ruimtes in het pand te verwarmen. De overgebleven restpartijen brood worden bewaard voor het vee van een boer uit de directe omgeving. Ook nam het bedrijf andere energiebesparende maatregelen.

Al deze duurzame acties leveren de bakkerij een nominatie op voor de EZK Energy Award 2022 op. Een prijs voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en, of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte.

"De drie genomineerden moeten andere bedrijven inspireren hun voorbeeld na te volgen", aldus de jury. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt de prijs beschikbaar. De uitreiking vindt plaats op 26 januari 2023 tijdens het evenement van het ministerie: Partners in energie-uitdagingen.

De jury beoordeelde Verstegen Spices & Sauces, De Noord-Hollandse Bierbrouwerij en Bakkerij Carl Siegert als meest inspirerende voorbeelden van verduurzaming van de energiehuishouding en bedrijfsvoering.

Verstegen heeft haar op gas ingerichte processen omgebouwd naar elektrisch waardoor het in 2023 bijna zonder gas kan opereren. De rest van de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd op het Indonesische eiland Sumatra. De verduurzamingsslag maakte het bedrijf in samenwerking met de netbeheerder en gemeente Rotterdam.

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij heeft zijn productieproces circulair en zeer efficiënt ingericht. De brouwerij maakt slim gebruik van grondstoffen, zet lokale reststromen – zoals zaagsel en bierbostel – in als energiebron en bespaart zo op energie, grondstoffen en water.