Bouw van grootste agri-PV project boven zachtfruit in Europa begonnen in Olland

17.05.2023 Brendan Hadden

Bouw van grootste agri-PV project boven zachtfruit in Europa begonnen in Olland

GroenLeven is begonnen met het aanleggen van een zonnepark van 24.206 panelen boven de velden van fruitteler Maarten van Hoof in Olland (Brabant), meldt het bedrijf. Het project is een voorbeeld van agri-PV, waarbij land dubbel wordt gebruikt door landbouw en zonnepanelen.

Agri-PV biedt landbouwbedrijven de kans om hun land multifunctioneel in te zetten: voor landbouw en voor de opwek van zonnestroom. De ruim 24.000 panelen boven de frambozenvelden van Van Hoof zullen volgens GroenLeven stroom kunnen opwekken voor 2.810 huishoudens.

Hoewel land multifunctioneel wordt ingezet, zijn dit soort zonneparken afzonderlijk bekeken nog moeilijk winstgeven te krijgen. CEO van GroenLeven Peter Paul Weeda:

“Agri-PV is een geweldig voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik. Zonder extra steun vanuit de overheid, is het helaas niet mogelijk om agri-PV verder in Nederland uit te rollen. Dit komt omdat de kosten van het realiseren van agri-PV hoger zijn, ten opzichte van een standaard zonnepark. We zijn dan ook met overheden in gesprek om te kijken naar een passende oplossing hiervoor. Deze kans voor de energietransitie moet niet verloren gaan.”

Fruit bij uitstek geschikt
Telers van zachtfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien overdekken hun velden normaal met plastic folie om de gewassen te beschermen tegen regen, hagel en fel zonlicht. Bij opstellingen zoals die van GroenLeven en Van Hoof bieden de zonnepanelen deze beschutting, en zou het fruit in principe net zo goed moeten groeien.

Bram Wasser, projectmanager agri-PV van GroenLeven: “Agri-PV biedt veel voordelen voor de telers. Ieder fruitsoort vereist een ander gebruik van agri-PV. Daarom hebben we samen met de Wageningen University & Research (WUR), de beste toepassing van agri-PV onderzocht voor elke bekende Nederlandse fruitsoort. Bij de onderzoeken is gekeken naar onder andere de lichtdoorlatendheid (PAR) van de panelen, het klimaat onder de panelen, temperatuur, reductie gewassenbestrijdingsmiddelen, fruitproductie en de Brix-waarde.”