Capaciteitskaart helpt SDE++-aanvragers

19.04.2021 Simone Tresoor

Capaciteitskaart helpt SDE++-aanvragers

Netwerkcongestie is een serieus probleem in Nederland. Helemaal als je als grote energieproducent een SDE++-subsidie wilt aanvragen. De regionale netbeheerders hebben nu gezamenlijk een kaart gepubliceerd, waarop producenten van duurzame stroom kunnen zien waar in Nederland voldoende capaciteit is voor het leveren van energie aan het net.

Bij die subsidieaanvraag is sinds 2019 een verklaring van de netbeheerder nodig dat er op de betreffende locatie ruimte op het elektriciteitsnet is om duurzame stroom terug te leveren, een zogenoemde transportindicatie. De kaart geeft voor heel Nederland weer waar op de netvlakken van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit op het elektriciteitsnet is om duurzame stroom te vervoeren en waar minder of geen ruimte meer is op het net.

Kaart geeft een totaaloverzicht

Op de kaart kunnen producenten vooraf zelf checken hoe groot de kans is dat een transportindicatie kan worden afgegeven. Regionaal waren dergelijke kaarten al beschikbaar en te raadplegen via de verschillende regionale netbeheerders, maar een totaaloverzicht ontbrak tot nu toe. De informatie op de nu gepubliceerde kaart geldt als een indicatie. Bij concrete plannen moeten producenten altijd contact opnemen met de betreffende netbeheerder.

Niet rood? = transportindicatie

In het algemeen geldt dat een aanvraag in een gebied dat niet rood (structurele congestie) is, altijd leidt altijd tot het verkrijgen van een transportindicatie. Een aanvraag in een rood gebied leidt echter niet per definitie tot een afwijzing van de transportindicatie; er wordt altijd bekeken wanneer de congestie wordt opgelost en hoe dit past bij de realisatietermijn van het project. De kaarten worden regelmatig geactualiseerd, meldt Netbeheer Nederland.